Скорост – това е всичко, което искаме от интернет. И както всички знаем, или поне се досещаме – колкото по-малък е даден файл, толкова по-бързо ще зареди. За да направи нещо по въпроса Google пускат общодостъпен енкодер за JPEG, който да намали големината на изображението, но без да повлиява по никакъв начин на качеството му. Всичко това, за да може уебсайтовете да зареждат още по-бързо.

Енкодерът е наречен Guetzli (cookie). Google казват, че той прави „висококачествени JPEG файлове, които 35% по-малък размер, от този до който се стигаше преди Guetzli, без нарушаване на качеството“. Хубавото на „бисквитката“ е, че изображенията си остават в JPEG формат, който работи прекрасно с почти всички браузъри и приложения.

Google има и още няколко подобни проекта. Zopfli, който прави по-малки PNG файлове, без да им влияе на качеството и WebP – нов формат за изображения.

 Вляво е оригиналната снимка. В средата е с обикновен енкодер. Вдясно е с Guetzli. Разлика в качеството няма, но в големината на файла има!

На Guetzli му отнема доста повече време да компресира изображенията, отколкото на други JPEG енкодери. Но по-бавната скорост на компресиране си заслужава, като след това е сигурно, че качеството ще е страхотно а скоростта, с която даден уебсайт зарежда, ще е много по-бърза.

За повече информация относно Guetzli и как да го използвате, можете да прочетете публикацията в блога на Google тук.