Начало Технологии Авто Мото Новият Автопилот на Tesla разчита повече на радари

Новият Автопилот на Tesla разчита повече на радари

Вчера Tesla обявиха предстоящия Autopilot 8.0 ъпдейт, който ще вече ще разчита повече на радар, отколкото предишни версии на полу-самостоятелното свойство на тези електромобили.

Компанията съобщи, че ще комбинира най-добрите неща от предишните сензори, от 2014 до днес. Освен старите черти радарите е добавен и ново свойство, което подобрява обработката на сигнала получен от самия радар. Първоначално, тези сензори работеха главно с бордните камери.

За да подобрят работата на автопилота, инженерите слагат радара центриран отпред, за да позволи на колите да се придвижват по време на лоши метеорологични условия като сняг, мъгла, прах и дъжд. Правят това защото, не може да се разчита на обикновените камери, когато имаме намалена видимост. Илон Мъск споделя, че дори когато карате по път с много намалена видимост, и пред вас има колона от коли, камерата не може да я види, но радарът ще я засече и ще активира спирачките.

Tesla преди се притесняваше от отразяващите повърхности, които могат да объркат радара. Например едно кенче от кола може да увеличи обратния сигнал. Компанията обаче е премахнала всички тези опасности с новия си софтуерен ъпдейт, благодарение на 3D снимки, които определят реалния размер на обектите. Големи постоянни обекти, като уличните знаци, също няма да пречат на реалната преценка на сензора, защото ще има вградени геолокационни данни за тях в системата.

Мъск вярва, че актуализацията ще намали автомобилните инциденти поне на половина. Казва обаче, че перфектната безопасност е невъзможна и винаги има какво още да се подобрява в тази сфера. Споделя и нещо интересно. Автопилотът е наречен “бета”, за да намали комфорта на шофьора, докато го ползва, като същевременно всъщност версията не е бета.

Autopilot 8.0 ще наказва невнимателните шофьори. Ако колата засече, че човекът зад волана, не държи ръцете си на него, и в рамките на един час предупредителната система алармира три пъти, автопилотът ще бъде изключен и няма да може да се ползва. Свойството се възвръща чак, когато колата бъде паркирана и изключена.

Новият автопилот може би ще бъде достъпен до една-две седмици, като компанията вярва, че ще подобри не само сигурността, но и комфорта и усещането зад волана, когато системата е включена. Да се надяваме, че наистина ще подейства и вече ще има по-малко пътни инциденти.