Могат ли новите Nokia телефони да застанат достойно до старите класики?

3

Никой няма да отрече — от години чакаме да се появят смартфони с Android, носещи логото на Nokia. Ето че най-накрая такива ни бяха показани, и въпреки че скоро излизат на пазара, нещо ме гложди… И аз, като почти всеки, в началото на новото хилядолетие съм притежавал телефон Nokia. Дори, отново като почти всички, не съм притежавал само един телефон на култовата финландска компания.

Един от всички тях разбира се беше и титанът Nokia 3310, който колкото и да изпусках, все оставаше цял и работещ. Веднъж дори изпускайки го, отнесе случаен шут в опит да не се удари в земята. Вместо това обаче се удари в близката стена все едно съм изритал топка… Отново остана цял; спука се дисплеят му и не виждах кой ми звъни, но продължи да работи.

Ето за такива неща говорим — култови телефони, които предлагаха интересни и иновативни за времето си функции, бяха неунищожими и не на последно място, имаха „Змията“ и мелодията Nokia Tune (която все още от време на време нагласям на звънене, за да бъзикам околните). И ето къде стигаме до това, което ме човърка… Дали след толкова чакане, смартфоните Nokia с Android ще бъдат достойни наследници на класиките, които нашето поколение използваше като ученици?

Снимка: The Verge
Снимка: The Verge

Да ви кажа честно, повече от скептичен съм. Защо? Защото това не са точно Nokia, които познаваме. Може би вече всички вие знаете това, но нека повторим — собственик на лиценза за телефони с марката Nokia е финландското дружество HMD Global. Те го изкупиха от Microsoft и имат праводо да пускат такива устройства до 2024 година. Самите телефони пък биват произвеждани и разпространявани от китайската компания Foxconn. Ще кажете да, обаче и Nokia имат пръст в цялата работа. Така е, прави сте. Офисът на HMD се намира точно срещу този на Nokia Corporation в Еспоо, близо до Хелзинки. И макар Nokia да не са директно замесени в производството, те имат представителен член в борда на директорите на HMD Global. Освен това в редиците на HMD има ветерани от славните дни на Nokia като производител на телефони.

И все пак, достатъчно ли е това? Естествено, че все още е рано да кажем, но можем да си извадим някои изводи след бурното представяне на новите Nokia смартфони на Световния мобилен конгрес в началото на седмицата.

Да вземем за пример новата Nokia 3310. Когато изтече информация, че HMD ще представят класиката отново, всички си помислиха едно — по магазините отново ще започне да се продава 3310! Няма да е необходимо с носталгия да търсим читави бройки в eBay или Amazon. Оказа се обаче нещо различно — вместо монохромния пикселизиран дисплей, имаме цветен такъв, а Snake II е заменена от странна нова версия с различни режими на игра, която не съм сигурен колко удобна и приятна за игра ще бъде… Донякъде всичко това е очаквано (все пак сме 2017 година), но някои хора определено очакваха друго.

Лежат ли Nokia на стари лаври?

Несъмнено представянето на нова версия Nokia 3310 цели 17 години след като култовата джаджа излезе на пазара за първи път, е невероятен маркетингов трик. Винаги се намира за какво хората да си спомняме с носталгия; когато говорим за 3310 пък, нещата стават сериозни. Но достатъчно ли е това да накара всички да погледнат към HMD Global и да се бръкнат за смартфон с логото на Nokia? Освен това правилно ли е във времена на убийствена конкуренция да лежим на стари лаври?

nokia6-1Ако трябва да си говорим честно, смартфоните от новата линия на Nokia (Nokia 3, Nokia 5 и Nokia 6) не са нищо особено. Това са просто Android смартфони от среден клас, които едва ли ще са кой знае колко по-добри от същия клас смартфони на някои други компании. Разбира се, няма как и да очакваме повече. След като Nokia 6 бе пусната за продажба в Китай обаче, всички се надяваха за световния пазар да бъде представен флагманът, който технологичните маниаци очакват. За това дори имаше слухове. Уви, такъв тази седмица не видяхме…

Ще си кажете, че е неизбежно HMD да представят флагман в някакъв момент и ще се съглася с вас. Въпросът обаче е доколко този бъдещ флагман ще може да се мери с огромната конкуренция на Android пазара; още повече — ще може ли подобен смартфон да застане рамо до рамо със старите класики и ще заслужи ли названието „достоен наследник“ на финландския гигант? На този въпрос ще си отговорим все някога, но дали резултатът ще се хареса на всички ни, остава да разберем…

3 Коментари

  1. Според мен, HMD-Nokia разчитат на среден и нисък клас, където също има високи продажби и повече хора могат да си позволят смартфон. За тези пари телефоните са им доста прилични, би трябвало качеството да е високо. Като прибавим и обещанието за редовни ъпдейти е доста примамливо.

  2. Вече на никого няма да позволят да произведе телефон без задължителни минимални възможности за проследяване на определен тип информация. За това продължавайте да търсите старите нокии. И ако имате и работеща стара sim-карта… Супер сте.

  3. Това не NOKIA а някаква помия , смятах да сменям 930 , ама май ще си остана с нея….

Comments are closed.