Huawei обявиха Mate 10 и Mate 10 Pro, два нови телефона, които заемат позицията на най-висококачествения смартфон на компанията. Телефоните Mate 10 на китайския гигант са с модерните тънки безели от 2017 г., като в същото време, Huawei използва възможностите на силициевия дизайн, за да се подобри работата свързана с AI на телефона.

Основната разлика между двата телефона е в размера и формата на екрана. Mate 10 разполага с 5.9-инчов дисплей 2560 x 1440, а дисплеят на Mate 10 Pro е 6-инчов 2160 x 1080 OLED; и двата имат тънки, симетрични рамки в горната и долната част. Pro се усеща като по-малък от другия, поради по-тясното съотношение 18:9, което е като на много от тазгодишните сходни по размер „bezel-less“ телефони.

Обикновеният Mate е с екран 16:9, което е малко необичайно, макар че вероятно ще работи добре с YouTube и други видеа.

И двата телефона имат лъскава стъклена конструкция и се предлагат в „мока кафяво“ или „розово злато“, с допълнителни черни и златни покрития за Mate 10 и сини и сиви цветове за Pro. Има и специално издание Porsche Design Mate 10 Pro с „диамантено черно“ покритие. Mate 10 е с дебелина 8.2 мм и има сензор за пръстови отпечатъци под екрана; Pro е 7.9 мм и сензорът е на гърба. Pro притежава IP67 хидроизолация и IR бластер, докато Mate 10 в замяна получава жак за слушалки и слот за microSD карта.

Отвъд външните различия, и двата телефона са подобни по спецификации. Всеки от тях разполага с Kirin 970 CPU, 4GB RAM, 4000mAh батерия, 64GB памет и двойни камери с f/1.6 лещи. Камерата включва 20-мегапикселов цветен сензор и вторичен 12-мегапикселов монохромен датчик, предназначен да събира допълнителна информация и подробности за осветеността, както при P10 и други скорошни водещи флагмани на Huawei. Pro ще бъде пуснат в още един вариант – с 6GB RAM и 128GB памет, докато моделът Porsche Design идва с 6GB RAM и памет до 256GB.

И двата телефона са с USB-C, както очаквахме, а Huawei разработи решение за докинг станция, което е подобно на концепцията на DeX на Samsung. Huawei обаче не изисква док. Може да включите телефона директно в монитора с кабел и да се насладите на 3 часа работа с променливи прозорци и поддръжка на Office. Системата ви позволява да използвате телефона си, докато той захранва по-големия монитор, като има и контрол за поверителност, който ви позволява да спрете изкачането на известия на монитора.

Но най-големият напредък за Huawei тази година е чипът Kirin 970. Той включва това, което Huawei нарича NPU или звено за невронна обработка, което е предназначено да изпълнява задачи, свързани с AI и машинно учене. Apple обяви почти същото като представи чипа A11 Bionic на iPhone 8 и X, който включва „невронен двигател“, но Huawei се старае повече като прави NPU-то основна характеристика на устройството.

Едно от най-големите твърдения е, че обработката на AI на Huawei ще може значително да намали влошаването на работата на телефона във времето, което компанията определи като основен проблем с устройствата с Android като цяло. Смартфонът използва on-device системата, за да изгради модел за това как да използвате телефона и разпределя ресурсите благодарение на машинното обучение, което прогнозира поведението на потребителите.

Трудно е да се прецени как точно ще работи, без да използваш телефона няколко месеца. Едно обаче е ясно – специализираният AI хардуер ще се използва, а Huawei демонстрира значително предимство, като успя да реализира собствената си идея преди Qualcomm.

Последният флагман на Huawei, P10, дойде с някои разочароващи странности, затова очакванията към Мате 10 са още по-големи, а хората ще подходят по-плахо към закупуването му. На теория обаче най-новите продукти на Huawei са доста интригуващи и носят голям потенциал със себе си.

Huawei определи европейското ценообразуване за Mate 10 от 699 евро, а за Mate 10 Pro – 799 евро. Porsche Design Mate 10 Pro е на огромната, но не и неочаквана цена от 1395 евро. Датата на пускане все още не е обявена, но съвсем скоро очакваме и тази информация.