Тази година бе вълнуваща за любителите на всякакви безжични джаджи, като започнем с пускането на устройството Eero, което беше последвано от много подобни на него системи. Разбира се, и Google не останаха по-назад. На дългоочакваното събитие #madebygoogle, компанията ни представи тяхната нова система рутери, наречена просто Google Wifi. Ако сте запознати с продуктите на Google, тогава знаете, че това не е първата такава платформа. Миналогодишната джаджа OnHub обаче изобщо не изглежда да се доближава до Wifi.

От Google разказаха, че са разработили няколко нови технологии, които да направят работата на Wifi възможно най-добра, включително и интелигентното следене на трафика на рутерите през вашия мобилен телефон, или през най-близко прикаченото към някой от тях устройство във вашия дом. Поддържа се AC1200 безжична свързаност, както и симултанни 2.4GHz и 5GHz мрежи. Освен това Google Wifi притежава и Beamforming технология и Bluetooth Smart.

google-wifi-event-pictureПритежателите на новите рутери от Google ще могат да ги контролират през специална апликация за смартфони. Това ще позволява на всеки да включва и изключва Wi-Fi мрежата когато иска. По този начин имате възможност например да спрете връзката с виртуалния свят на цялото семейство, за да можете да прекарвате повече време заедно.

Дизайнът на Google Wifi определено хваща окото. Джаджата прилича на изискан бял аксесоар за дома. Донякъде може да се каже, че рутерът прилича на своя съперник Eero. Това обаче не е от толкова голямо значение — по-важното е да нямате Wi-Fi проблеми вкъщи и Google обещават точно това. Закупувайки да речем три броя Wifi, не би трябвало да имате каквито и да е мъртви интернет зони в дома си. Това е възможно благодарение на умната система на Google Wifi, която контролира каналите и разпределението на сигнала.

google-wifi-event-picture-2Рутер системата Google Wifi може да бъде закупена в два варианта. Възможно е да поръчате един рутер, или система от три такива. Единичният ще струва 129 долара, а пакетът от три рутера — 299 долара. Разликата в цената на Wifi и Eero не може да не бъде забелязана. Eero продават един рутер за 199 долара, а три за 499 долара. От Google споделиха снощи, че в САЩ ще могат да се правят предварителни поръчки на продукта още от ноември месец, а доставките ще започнат през декември. Нищо не се спомена обаче за интернационално разпространение.

Съвсем скоро ще разберем кое от тези подобни домашни устройства ще завладее пазара. На кой залагате вие?