Снимка: Techi
Texting-While-Walking
Снимка: Techi

Японският мобилен оператор DoCoMo реши да предложи на компаниите, предлагащи смартфони с Android, специална функция, която има една единствена цел – да спира телефона ви, когато решите да пишете и ходите едновременно.

Когато тръгнете да пишете така нареченият „режим на безопасност“ ще заключва телефона ви, изписвайки на екрана следните думи: „Използването на смартфон докато ходите е опасно. Устройството ви отчита кога ходите. Моля, спрете.“

Според превода на прессъобщението на DoCoMo екранът с предупреждението се активира в момента, в който погледнете смартфона си, докато сте в движение, а когато спрете ще можете да го използвате отново. Тези, които не искат или не могат да спрат пък ще получат 5 секунди време за ползване, ако задържат пауър бутона или 10 секунди, ако използват този за затваряне.

В съобщението на мобилния оператор не се разбират никакви други подробности. Как точно се отчита кога наистина ходим? Влияе ли функцията на приложенията? Позволява ли използването на гласови команди?

Ако някоя от големите компании реши да интегрира подобна функция в устройствата си не се знае колко хора биха се решили да я използват. Трябва да признаем,че колкото и ограничаваща да звучи тя може да бъде доста полезна. Жената, която падна в езерото Мичиган, онази, която пропадна от скала в Аляска и тази, която ненадейно се изкъпа във фонтан в мол в Пенсилвания най-вероятно ще бъдат първите собственици на смартфони с такъв вид режим на безопасност.