karoll-art

Нарисувай инвестиция! Така преди година прозвуча една провокация, отправена от финансисти към художници. Всъщност, това беше покана за участие в Арт семестър – най-новото обучение от портфолиото на Корпоративен университет Карол. Толкова необичайно и различно – за модерни хора, които искат да участват в случването и да не чакат нещата да им се случат.

Година по-късно, желаещите да се впуснат в това арт-финансово приключение са два пъти повече. Сред одобрените участници има художник от Полша, творци, които съчетават текстил и живопис, графични дизайнери, илюстратори, скулптори, художници с изложби у нас и в чужбина, използващи различни техники.

„За мен светът на финансите е непознат, но много интригуващ. Смятам, че в днешно време всяка област независимо дали е изкуство или фотография или дизайн, има общо с финансите и получаването на някои основни знания  в тази сфера са необходими на всеки съвременен човек.”

Така една от кандидатите представя своята кандидатура. Подобни са аргументите на повечето бъдещи участници в обучението по лични финанси за арт хора. „Идеята е фантастична! Страхотно е, че правите това за нас, творците!” – не липсват емоционални похвали и поздравления към организаторите. „Това би било едно приключение в света на инвестициите и изкуството, в което ще се срещна с толкова много високопоставени мениджъри, директори и художници. Искам да се уча,  да разбера истинското значение на думата „предприемач“ и да бъда една от тях!”

„Очаквам да се срещна с хора и теми, които до момента не са ми били особено понятни. Хора с различни от моите актуални познания, с друг поглед върху нещата, с различна посока на мислене и на развитие.Очаквам среща с нещо ново, освежаващо и обогатяващо.”

Със сигурност участниците ще имат повече от интересни срещи – и сред участниците, и сред лекторите. Арт семестър започва този понеделник, 11 май, с откриване на изложба на художника Венцислав Илиев. Като участник в първото издание на проекта, м.г. отново негова изложба даде старт на обучението. Тази година като гост лектор ще участва още един от предишните участници – Юлиана Текова, докторант в НХА.

Сред първите гост-лектори ще бъде Стойне Василев, основател на сайта за собствен бизнес и лични финанси SmartMoney.bg. Smart темата ще продължи Любомир Дуцолов, гл. директор медия и видео в MediaBit и гл.  редактор на SmartNews.bg. Той ще заинтригува участниците с идеята за Smart културата и smart художниците.

Всъщност, участниците в Арт семестър ще научат как и какви инвестиции могат да правят, необходимо ли е самите те да познават капиталовите пазари и защо взаимните фондове са предпочитани от хората на изкуството. Една от темите ще бъде как да увеличат стандарта си на живот, без да жертват от времето за изкуство.

Как творците да получат своите 15-те минути слава и какво да правят с тях в медиите? Отговорът на този въпрос ще предложи Ваня Димитрова от timeart.me. Като продължение на темата за успешната комуникация и културата да презентират себе си, известният фотограф, художник и галерист Валерий Пощаров младши ще даде практически съвети и ще проведе уъркшоп, за да изгради умения за достигане до…галеристи.

Дигиталните художници – изкуство, технология или бизнес? Това е темата на докторанта в НБУ Стоян Манчоров. Ще я продължи д-р Мария Любенова, която пък по време на първото издание на Арт семестър защити своята докторантура. Тя ще представи възможностите на електронните магазини и също ще даде практически съвети как творците да продават по-добре своето изкуство. Известната художничка Селма Тодорова ще се присъедини като бизнес дама и ще говори за…маркетинг.

На финала, преди творческата седмица на Арт семестър в края на май, участниците ще срещнат онлайн Величка Атанасова. Тя ще се включи от Париж, за да покаже и разкаже как се сбъдват мечтите в столицата на изкуството и модата.

След цялото това динамично съчетание на финансови и арт теми, всички ще се усамотят, за да създадат свои творби, вдъхновени от новите финансови знания. Дали и как парите им ще работят след това умно за тях, дали и как ще осъществят идеите си? Ще научим тези отговори вероятно по време на общата изложба, която ще бъде открита в арт салона на Карол след Арт семестър.

„Когато говоря за нова финансова култура, звучи наистина амбициозно и отговорно. Но съм сигурна, че с такива необикновени участници и толкова силни лектори, Арт семестър може да изпълни успешно тази своя мисия”, казва Милена Петкова, мениджър знание във финансова група Карол и ръководител на обучението. Тя добавя един цитат от мотивационното писмо на един от кандидатите: „Голямото изкуство не само изобразява живота,  а участвайки в живота го променя“ – Иля Еренбург.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS