Колкото и да се променят телефоните, които използваме, захранващите ги батерии са практически същите като тези от преди 15 години. За интерес на всички обаче, инженерите от Масачузетския технологичен институт (MIT) са направили пробив в разработката на литиево-йонни батерии, с който обещават двойно по-голям капацитет.

Новостта е свързана с устройството на батериите – те разчитат на йони, които се движат от отрицателно зареден графитен катод към положително зареден анод в електролитен разтвор. По-добрият вариант е литиево-метално фолио, което има много по-голям енергиен капацитет. За него разработчиците знаят отдавна, но проблемът е, че металът реагира лошо с разствора и това може да доведе до запалване или дори експлозия.

За да избегнат това, разработчиците от SolidEnergy Systems, които са тясно свързани с MIT, са изобретили нов вид електролитен разтвор, който не реагира с метала. Това ще помогне срещу прегряване на батериите и ще позволи анодът да има по-голям капацитет. С тази разработка могат да бъдат изобретени по-малки батерии или батерии със същия размер, но двойно по-голям капацитет.

Най-хубавото е, че този дизайн е в съответствие с действащите процедури за производство и е напълно възможно новият тип литиево-йонни батерии да дойдат на пазара още през следващата година.