HIV

В последните години учените доста са напреднали в своята борба с ХИВ вируса на СПИН. Макар да не могат все още да го унищожат, те са направили живота с него много по-лек. Борбата обаче продължава, защото дори и един човек да бъде постоянно третиран с всякакви видове препарати и лекарства, той си остава болен, неговата имунна система по-слаба от нормалното, а тялото му податливо на регресия от страна на спящия в клетките вирус.

Последното изречение в горния абзац може да се разбира буквално. Това е начинът за борба с ХИВ в момента – лечението премахва активния вирус в огранизма на човек като го отблъсква на заден план. Самият вирус се скрива дълбоко в клетките и там „спи“, без да безпокои органите и имунната система. Проблемът е, че ако някой болен от СПИН спре да се лекува, вирусът се завръща и то понякога с много по-голяма сила. Затова учените се опитват да намерят начин да унищожат всяка следа от него. Това обаче би било трудно, защото към момента те не знаят как да стимулират латентния вирус без той да се активира.

Е, досега. Учени от университета Калифорния Дейвис смятат, че са открили подходяща съставка, която може да стимулира ХИВ вируса по такъв начин, че да не предизвика регресия на болестта. Освен това PEP005, както се нарича молекулата, към момента вече е одобрена от Ръководството за храните и лекарствата на САЩ, така че тестовете ще бъдат много по-лесни. Одобрението е станало предварително, тъй като молекулата всъщност е част от лекарство за борба с рака.

Учените смятат, че това е най-добрият им шанс досега за пълното унищожение на ХИВ в организма на човек. Дали е дошъл моментът, в който ще се преборим с тази ужасна болест? Само времето ще покаже.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS