Изглежда Microsoft разбират, че повечето потребители на Windows използват мобилни устройства с друга операционна система. На конференцията за разработчици Build, който се провежда в Сиатъл, Вашингтон, компанията показа новата си клипборд система. След дълъг период на експериментиране Microsoft най-накрая разработиха това, което изглежда най-удобно за всички потребители — възможността благодарение на облака да копирате и поставяте от Windows 10 към iOS, Android и обратно.

Функционалността звучи много подобна на Universal Clipboard, която Apple представиха преди време. За разлика от втората обаче, която работи само в екосистемата на Купертино, облачният клипборд на Windows 10 може да бъде настроен да работи с iPhone, iPad и всякакви Android устройства.

Още по-хубавото е, че новата функционалност ще е налична и вътре в Office приложенията. Ако използвате например Word на Android таблет и копирате някакъв текст, можете автоматично да го поставите в друг такъв на своята Windows 10 машина.

windows-10-onedrive-files-on-demand

Всички това идва с още една много удобна възможност — OneDrive Files On Demand. Облачната услуга на Microsoft вече запазва файловете на вашия десктоп и може да ги прехвърля от едно устройство на друго. Синхронизирането става в реално време, така че винаги ще имате достъп до последната версия на файловете си, както между различни Windows устройства, така и при Android и iOS.