Cortana

Предстоящата актуализация до Windows Phone 8.1 ще донесе Cortana, персоналният асистент на Microsoft, който ще се конкурира пряко с Google Now и Siri. Източници, запознати с плановете на компанията разкриват, че Cortana ще замени напълно търсачката Bing.

Иконата на виртуалния асистент ще бъде кръгла и ще пулсира, когато е в действие. Точно като Siri, Cortana ще позволява на потребителите да я активират чрез гласова команда с различни имена, в зависимост от настройките. Ключовата й функция е способността да запазва информацията в една система, наречена Notebook, която ще й позволи бърз достъп до информация за местоположението, поведението, личните данни или напомнянията на потребителя, както и да следи за информация за полети или други подобни в имейлите и да генерира уведомления, подобно на Google Now. Cortana ще си помага с данни от услуги като Bing и Foursquare, ще се учи от действията на потребителя и ще съхранява личните данни в Notebook, за да ги използва при работата си в бъдеще.

Очаква се Microsoft да представи своя виртуален асистент на предстоящата конференция, когато ще видим и Windows Phone 8.1, но не е ясно дали работното наименование Cortana ще се запази или компанията ще избере друго име за окончателната версия на софтуера.