Професор Хонжи Дай и неговият екип от университета Станфорд от известно време работят по нов тип батерия, която може да улесни всички нас. Тя работи с минимални затруднения, които предстои да бъдат коригирани, но сигурно вече събудих любопитството ви.

Какво ще кажете да имате смартфон с батерия, която се зарежда за около минута до 100%, по-евтина е и животът ѝ е в пъти по-дълъг. Точно върху това работи Дай и изобретението му не е далеч от реалността. Става въпрос за алуминиева батерия, която е и по-безопасна. За разлика от литиево-йонните, които могат да избухнат в пламъци при определени състояния, тази е в пъти по-добра. Можете да я срежете и ще сте наред, а гъвкавостта ѝ помага да се прегъва и да стане част от бъдещи гъвкави смартфони.

При тази нова батерия анодът е от алуминий, а катодът от графит. Двете са потопени в течен йонен електролит, а всичко е затворено в гъвкав полимер. По-евтина е заради алуминия, литият сам по себе си е скъп. Бързото зареждане се дължи на комбинацията от всички материали, но все пак има една пречка – тази батерия няма достатъчно голям заряд, което учените се опитват да подобрят.

Нашата батерия доставя около половината волтаж от обикноветите литиеви батерии. Но ако подобрим катодния материал, ще увеличим този волтаж. Иначе батерията има всичко друго, което си представяте: евтини електроди, безопасност, бързо зареждане, гъвкавост и дълъг живот. Виждам я като новото поколение батерия съвсем скоро. Развълнуван съм.

– Хонжи Дай

А какво по-точно за дългия живот? В сравнение с 1000-та цикли на зареждане при една стандартна литиево-йонна батерия, от Станфорд обещават новата алуминиева такава да има цели 7500 цикъла на зареждане! Какво по-хубаво?

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS