Тази година е невероятна за науката. В предишната статия, когато си говорихме за Плутон, ви казах, че данните от полета на New Horizons до там са толкова много, че ще се изпращат цели 16 месеца. Ето, че оттам пристигна втора снимка с висока резолюция. Този път виждаме друга планинска верига, намираща се на около 100 километра северозападно от предишната.

Интересното е, че между тъмните участъци и ледените равнини в „сърцето“ на Плутон, наречени Sputnik Planum, на изток от тях има огромна разлика. Едните са на не повече от 100 хиляди години, като това ги прави много млади, за разлика от другото образувание, което е на милиарди. Всичко това продължава да сочи към предварителните предположения на учените, че Плутон е геологически активен. Между тъмните и светлите участъци има силна активност и може би точно това ги прави толкова различни, въпреки че са близо едни до други.

Снимката по-горе е направена на 14 юли, когато New Horizons е бил само на 77 000 километра от планетата джудже. Изображението е получено на Земята на 20 юли, а NASA пък планира да сподели още снимки от полета до Плутон още утре, в петък.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS