Снимка: YouTube

Вече веднъж сме си говорили за The Slo Mo Guys и чудесиите, които ни показват всеки път. И днес бих искал да ви запозная с нещо много интересно. Не-нютоновите флуиди.

Kакво са не-нютоновите флуиди? Това са течности, които се различават коренно от обикновените такива (нютонови флуиди), които текат като водата. Главната разлика между двете е в течението (не-нютоновите текат много бавно) и вискозитета (с него се измерва възможността на флуида да се съпротивлява на деформация от режещ тип или опън).

ВИЖ ОЩЕ: Мегапиксели, мегапиксели

Всеки може да си направи не-нютонов флуид в домашни условия, трябват му само царевично нишесте и вода. Супер забавното е да хванете една шепа от тази… течност и да си поиграете с нея. На пипане е едновременно интересна и странна. Ако натиснете някъде с пръст ще усетите, че флуида се “съпротивлява” и става по-твърд. Но още по-готино е да я изсипете върху говорител или бас колона и да пуснете някоя песен (или просто нискочестотен звук). След това заснемете случващото се на 1600 кадъра в секунда.

А пък, ако нямате подходяща камера за това, просто вижте видеото по-долу. Ще се почувствате почти по същия начин. Почти.