Като медия, която главно отразява новини от света на технологиите и културата, следващият материал попада в обсега ни. Ужасно е, когато четем или пишем за такива случки, но според мен е важно да се обръща повече внимание на тези неща и евентуалните последствия от тях, особено в общество като нашето, изцяло погълнато от смарт технологиите.

Напоследък все по-често попадам на разговори или истории, в които едни или други хора споменават как разглеждат Twitter, докато са на светофара и чакат зеленото, или пък се оплакват как са супер заети в ежедневието си и трябва да четат служебни мейли докато са в колата. Струва ми се също така, че тези хора не осъзнават какво правят. Изобщо не ми се иска да звучи като набеждаване, но е така – само на мен ли ми се струва, че тези действия са тотално недообмислени и глупави?

Тази история не завършва добре

Историята, която ще ви разкажа, се развива в САЩ и по-точно Минесота. Не за първи път слушаме за тийнейджъри, които си разглеждат телефоните, докато шофират и съм длъжен да предупредя, че и тази е такава. Краят не е красив… 17-годишната Карли Болиг управлява автомобил с още трима пътници, докато пише съобщения във Facebook. Те не веднъж ѝ правят забележка да се концентрира върху пътя, на което тя отговаря с красноречивото „F*ck off!“ (няма нужда да ви го превеждам, нали?) И какво си мислите става накрая? Един от пасажерите в колата на Болиг извикал, че сфетофара свети червено. Болиг обаче не успява да реагира навреме, прелитайки през кръстовището без дори да удари спирачки. Резултатът е сблъсък с минивана на 54-годишния Чарлз Мауър.

В катастрофата загива Мауър, а 10-годишната му дъщеря Каси умира от раните си десет дни по-късно. По-голямата ѝ сестра Аленита и нейната приятелка Алора оцеляват. В другата кола Болиг и нейните приятели също се спасяват. Само че не и без последствия. Оказва се, че Карли Болиг няма книжка. Всичко това се случва през юли тази година, но разследването е забавено, защото Болиг и нейн приятел не желаят да съдействат на органите на реда. Според тях колата е шофирал гаджето на Болиг – Девън Гарлок. ДНК анализ обаче потвърждава реалният водач в лицето на Карли Болиг.

Съдебната система в момента се бори за справедливост и сериозни обвинения грозят младата „шофьорка“ – убийство по непредпазливост, шофиране без шофьорска книжка и писане на съобщения по време на шофиране.

В края на статията няма нужда да започвам с напътствията и забележките. Защо ли? Защото ми се струва, че тези, които действат по подобен начин така или иначе няма да си извадят поука от поредната такава история. Само ще кажа – помислете пак преди да отворите смартфона, докато шофирате…