Художествена интерпретация на апарата Schiaparelli | Снимка: ESA / ATG medialab

Както ви разказахме вчера, основната част от мисията ExoMars Trace Gas Orbiter вече е в орбита около Марс. Учените от Европейската космическа агенция обаче изгубиха контакт със спускаемия апарат Schiaparelli малко след като той навлезе в атмосферата на Червената планета. Опит за неговото локализиране все още се извършва от сателита Mars Express, MAVEN и Mars Reconnaissance Orbiter на NASA, както и индийския радиотелескоп Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT).

Оказва се, че данни свързани със спускането на Schiaparelli, са били изпратени от него към TGO и в момента учените в контролния център в Дармщат ги обработват, за да разберат какво се е случило. Това, което знаем към момента е, че парашутът и топлинния щит са били отворени успешно, макар и по-рано от очакваното. Не е ясно какво е състоянието на самия апарат, тъй като може би мекото кацане благодарение на наличните възглавници, не се е случило по план.

Учените продължават да разследват случая, за да могат благодарение на ценните данни да разберат какво е попречило на Schiaparelli да извърши цялата маневра без проблеми. Дори и приключвайки по този начин, цялата работа е много полезна, тъй като ще покаже на ESA какво трябва да се вземе под внимание при следващия етап от мисията — приземяване на ровър на повърхността на Марс през 2020 година.

Ровърът, за който става въпрос, е колаборация между ESA и Руската федерална космическа агенция (Roscosmos) и той ще търси следи от живот на Червената планета. Това ще стане по някое време през 2020 година, за когато е планирано неговото изстрелване. До тогава обаче, в орбита около Марс ESA вече имат още един апарат — Trace Gas Orbiter от текущата мисия също ще търси следи от биоорганизми, само че в атмосферата на нашата съседка.