Slingshot

Slingshot

Може да ви звучи като шега, но си е напълно сериозно – Нов Български университет разкри нова специалност тази година, чието име говори повече от достатъчно: Фейсбук. Както се досещате, в нея ще се изучава най-популярната социална мрежа, като за преподаватели са поканени и известни блогъри, споделя пред bTV гл.ас.д-р Евелина Христова, преподавател „Масови комуникации” в НБУ. Вече са се записали и няколко човека, които желаят да изучават новата специалност.

Вярно, Фейсбук е уникален феномен в последните години, но да му се посвещава цяла специалност на мен лично ми се струва меко казано прибързано. Интересно и какво ли ще се учи четири години, а като имаме предвид изключително динамичните промени в онлайн средата нещата изглеждат още по-странни. Представете си преди няколко години да беше открита специалност MySpace… 🙂 Друго е, ако специалността е поне малко по-обобщаваща и включва повече неща, защото даже да станеш супер спец по Фейсбук, това не ти гарантира никаква професионална реализация – дори да решиш да работиш да речем в областта на маркетинга в социалните медии, трябва да си запознат и с Twitter, Instargam, Google+, Pinterest, YouTube… списъкът и сега е безкраен, а не трябва да забравяме, че вероятно ще продължават да се появяват нови и нови.

Но явно в битката за студенти университетите в България прибягват и до най-необичайните прийоми. Едва ли има някой, който да не знае колко безумно много са висшите училища в България – не съм запозната съществува ли световна класация за брой места в университети на глава от населението, но ако има такава, ние със сигурност ще сме сред лидерите, ако не и на първо място. Тази година се оказва, че свободните места за първокурсници в родните висши училища са 72 000, а всички завършили средно образование са 59 000… Безумие. В този ред на мисли – нищо чудно не само Фейсбук, а и далеч по-екзотични и странни специалности да се появяват с цел да се привличат студенти. А каква работа ще им свърши после това образование… Друго си е като те питат какво си учил, да кажеш: „Завърших Фейсбук“, нали?