Различни геометрични проекции на картата AuthaGraph

Когато някой ви накара да си представите Земята на карта, най-вероятно в съзнанието ви изскача т.нар. меркаторова проекция (Mercator projection). Това е най-популярният начин за изобразяване на повърхността на планетата ни на правоъгълна карта, но както може би някои от вас знаят, тя всъщност не е много точна. Така се получава, че поради особеността на триизмерената геометрията — сферата няма как да бъде правилно изобразена върху двуизмерна повърхност, каквато е правоъгълната карта.

Поради отбелязаната по-горе причина, в изобразяването на Земята на карта се появяват някои неточности. Основният проблем е, че колкото по-далеч от екватора се намира една площ, толкова по-голяма бива изобразявана тя на меркаторовата карта. Колкото по-близо сме до екватора пък, толкова по-малка става нейната проекция. И точно заради това, площите на държавите и континентите ни биват представени в нереални размери — Африка всъщност е много по-голяма, отколкото си мислите, което важи и за Тексас (вторият по-големина щат в САЩ след Аляска). Вижте видеото по-долу ако ви е интересно.

Ето къде идва проблемът. Как да изобразим Земята на карта без големи изкривявания и неточности в размерите? Това се е замислил и японският дизайнер и архитект Хаджиме Нарукава, който е автор на най-точната земна проекция на карта до момента. Тя се нарича AuthaGraph и му е спечелила престижната японска награда за дизайн Good Design Grand Award за тази година. Вижте я:

AuthaGraph проекция на Земята
AuthaGraph проекция на Земята

Както може би виждате, проекцията на Хаджиме Нарукава спазва пропорциите на континентите, като по този начин представя всеки един от тях в реалния му размер. Може би картата ви изглежда малко изкривена, но това е защото сте свикнали с толкова популярната меркаторова проекция. Според мен обаче, има нещо красиво в AuthaGraph.

Разбира се, за тези от вас, които са любители или просто искат да притежават този дизайн, има различни варанти за закупуване на картата. Просто отидете на сайта на AuthaGraph и разгледайте.