open-source-software

Време е да представим една напълно обновена класация на най-добрия софтуер с отворен код за всеки домашен компютър. След първоначалната инсталация на операционната система всеки потребител се сблъсква с дилемата какво да инсталира след това. Уеб браузъри, програми за музика и видео, както и друг помощен софтуер винаги е от полза и необходимост. Сега повече от всякога имаме толкова много избор от различни предложения, че е доста трудно и объркващо да изберем една конкретна програма.
Предлагаме софтуер с отворен код, тъй като той се гради на добри принципи на създаване. Програмите са издържани във времето и напълно могат да заменят своите конкуренти в много отношения, ако не изцяло.

Защо софтуер с отворен код?

В основата на всеки софтуер с отворен код стои общността, която го създава. Това са не само разработчиците, но и потребителите, които ползват дадената програма. Принципът на работата е, че всеки може да подпомогне развитието на проекта и да го направи по-добър. Отвореният код създава среда, в която могат да се вземат най-добрите решения за софтуера. Спомнете си и четирите свободи, които тази философия закриля:

  • Свободата да се използват програмите за всякакви цели
  • Свободата да се адаптират програмите за всякакви цели
  • Свободата да се разпространяват програмите без ограничения
  • Свободата да се подобрят програмите

Струва си да се инвестират време и усилия в разработката на един продукт с отворен код, защото в крайна сметка той винаги ще има по-голям потенциал да се развива, ако се сравни с някое платено приложение.

В тази връзка ще ви предложим десет от най-добрите програми с отворен код, които са подходящи за голям кръг от дейности. Те не само са достигнали едно добро ниво на развитие, но са и демонстрирали своите предимства пред останалите конкуренти. Кликнете върху техните имена за да ви прехвърлим към официалните им сайтове.

1. Mozilla Firefox

Това е един от най-популярните браузъри и едва ли им човек, който да не го е използвал. Ще спестим обзора на всичките му функции и възможности, за да ви покажем някои от истинските причини, за които си заслужава да ползвате Firefox.

Както знаете Mozilla е фондация с нестопанска цел, която не само развива технологии с отворен код, но и създава иновации и технологии, които се превръщат в стандарти. Firefox бе един от продуктите, които наистина създадоха тенденции в областта на уеб сигурността. Mozilla има едни от най-строгите политики по отношение на разработката на браузъра и опазването на личните данни. Браузърът се разработва и за най-различни платформи, както и предлага версии с удължена поддръжка, които са много удобни за корпоративни потребители.

Mozilla Firefox
Mozilla Firefox

2. Blender

Това е един от малкото примери за напълно функционален и изцяло професионален софтуер. Blender е програма за създаване на триизмерни изображения, но това не е единствената ѝ възможност. Тя се използва също и за моделиране, създаване на филмови ефекти, анимации и други творчески нужди. Blender има възможност и за създаване на самостоятелни приложения, което е още една мощна функция.

Въпреки че програмата е специализирана и с много сложни опции, тя се препоръчва от специалистите за всички, които искат да навлязат в сферата на триизмерната графика, видео и анимация. Използва много ефективно за създаване на реклами за телевизии, а едва ли много хора знаят, че Blender се използва от NASA за създаване на триизмерни модели.

Първият голям комерсиален проект бе използването на Blender при филма „Човекът паяк 2“. През година Blender Foundation обявява и конкурс за създаване на творчески проект чрез програмата, а резултатите винаги са впечатляващи. Представяме ви един пример, за да се уверите в мощните възможности на тази свободна програма.

3. GIMP

GIMP се смята за най-добрият пример за графичен редактор с отворен код. Това е едно от най-мощните приложения в тази област, защото поддържа почти всички функции на по-популярния Adobe Photoshop, а едновременно с това не е толкова взискателен към хардуерните възможности.

GIMP допреди няколко години беше труден за ползване, до голяма степен заради потребителския си интерфейс, който се подчиняваше на други правила. Разработчиците разработиха възможности за превключване към по-стандартен външен вид, който прилича на Adobe Photoshop. Това позволи и на програмата да стане още по-популярна.

GIMP поддържа импортиране на четки от Photoshop, добавяне на скриптове и инструменти за автоматизация. Неговите възможности по никакъв начин не могат да ограничат безграничното въображение на твореца.

gimp2.10-development
GIMP

 

4. LibreOffice

LibreOffice не е една програма, а цяла колекция от офис инструменти, които могат да заменят изцяло Microsoft Office. Наистина този безплатен и свободен аналог все още не притежава напълно всички функции на платения пакет на Microsoft, но за по-общи цели е напълно работеща алтернатива.

Критиките към LibrOffice са предимно към външния вид – той използва традиционния вид, а не някоя модерна концепция, като Ribbon. В Writer (аналогът на Word), което е и най-използваната програма от комплекта, не е много удобно да се работи с библиографски записи.

Като цяло недостатъците са много по-малко от предимствата. За студенти и ученици, които не се нуждаят от по-сложните функции на Microsoft Office, LibreOffice е подходящо решение. Много университети по света дори го препоръчват на своите студенти.

LibreOffice
LibreOffice

5. VLC

Без медия плеър едва ли можем да прекараме и няколко часа. VLC е може би едно от най-добрите решения, защото е универсално. Това означава не само, че възпроизвежда всякакви формати (аудио и видео), но и работи на голямо разнообразие от платформи. Програмата се справя блестящо и с поточно съдържание, ако сте фенове на интернет радио станции. За потребителите, които имат смарт телевизори ще е хубаво да кажем, че VLC може да работи и като медиен сървър. Той също така може да се използва за безпроблемно конвертиране на файлове от един формат в друг. VLC може да се разширява чрез добавки, които да го направят още по-мощен инструмент.

VLC
VLC

6. Deluge

Deluge е един от най-добрите свободни BitTorrent клиенти. Може би сте свикнали с някое популярно решение, но се дразните от по-бавната скорост и рекламите? Тогава Deluge ще ви изнеада. Той не само притежава всички възможности на известните решения, но е много лек и не затормозява излишно системата. Може да се разширява чрез добавки, ако искате нещо допълнително към функциите по подразбиране. Deluge може да се контролира отдалечено чрез уеб интерфейс, което е особено удобно, ако разполагате с няколко компютъра.

Deluge
Deluge

7. HexChat – това е разклонение на популярния IRC клиент Xchat. Вероятно ще си кажете, че IRC вече не се използва, но той продължава да бъде един от най-използваните протоколи за разговори по света. HexChat е едно от най-удобните решения за комуникация чрез IRC, като то има приятен потребителски интерфейс. Неговите възможности могат да бъдат разширявани чрез допълнителни добавки и теми по избор.

HexChat
HexChat

8. Claws Mail – макар че при e-mail клиентите доминират основни двата конкурента Microsoft Outlook и Mozilla Thunderbird, голяма част от потребителите ги смятат за прекалено тежки и ненужно усложнени. Claws Mail е една от най-добрите и пълноценни алтернативи за клиент на електронна поща. Програмата притежава всички възможности, като едновременно предлага един по-прост и лесен за навигиране интерфейс.

Claws Mail
Claws Mail

9. muCommander – когато става въпрос за файлови мениджъри често не предполагаме, че алтернативните решения могат да са ни много по-полезни. Избрахме muCommander, защото това е един от най-добрите представители на т.нар. „ортодоксални“ файлови мениджъри, където папките се представят в две колонки. Този изглед е много удобен за работа и организация на файловете.

muCommander
muCommander

10. InfraRecorder – това е един напълно функционален софтуер за записване на дискове. InfraRecorder не само се справя блестящо с всякакви задачи, но има някои допълнителни полезни възможности. Програмата може да записва аудио дискове в компресирани формати, както и да записва дискове в .iso формат за по-лесно създаване на резервни копия.

InfraRecorder
InfraRecorder