Новото попълнение на Microsoft – Windows 10 вече е достъпно за всеки, който има желание да го използва и да пробва да работи с него. Най-популярната операционна система за компютър пристига с много подобрения и новости. Ако досега сте използвали Mac, но сте заинтригувани и искате да видите новия Windows, това няма бъде голям проблем.

Въпреки че, Windows и OS X имат еднаква концепция, ползването им със сигурност е доста различно и трудно се свиква, когато минеш от едната на другата операционна система. За дългогодишните потребители, които искат да изневерят на Mac OS X, колегите от The Verge предлагат четири приложения, които ще улеснят това.

Seer

Seer_Example_1.0Едно от най-удобните и спестяващи време неща в OS X, е възможността да преглеждате набързо всякакъв тип файлове, с помощта на space-бутона във Finder. Програмата Seer за Windows прави не само същото, но може и повече. Освен видеа и снимки, може да преглеждате zip и rar файлове, също и някои Adobe файлове от Photoshop и Illustrator.

Lightshot

lightshotМоже да се окаже доста сложно да направите скрийншот на Windows 10. Често трябва да използвате комбинации от копчета, чрез които да копирате желаното изображение, и след това да го поставите в Paint, където най-накрая може да направите картинката, която искате. Lightshot обаче се доближава до така любимото ни ‘скрийншотване’ на Mac. Единственото, което трябва да направите е да натиснете бутона „Print Scrn“ на вашите клавиатури (или комбинацията от бутони, за извършването на тази команда) и да изберете зоната от екрана, която искате да заснемете.

Wox

wox_find_appСвикнали сте до болка с търсачката на OS X наречена Spotlight? Разбира се, търсачката е едно от най-използваните неща на всяко едно PC. Windows 10 има Cortana, която обаче не изпълнява абсолютно всички функции на Spotlight и не изглежда като нея. Най-добрият заместител на Mac-търсачката е Wox. Благодарение на Wox, ще може да търсите същите неща, които досега сте търсили на предишната ви операционна система.

WinXCorners

winxcorners_2.0Така наречените ‘горещи’ ъгли са много характерни за OS X. Използваха се при Windows 8, но в 10 вече ги няма. Затова ако много ви липсват, може да си изтеглите програмата WinXCorners. Приложението ще върне любимите ви ъглови показатели, за съжаление няма да са абсолютно същите като преди, но несъмнено ще ви вършат полезна работа.