here maps

Има голяма вероятност услугата HERE Maps да не отиде в ръцете на Facebook, Apple или друга американска компания, а да се насочи право към Германия. Три германски производители на коли искат да купят продукта на Nokia, пише The Wall Street Journal. Това са BMW AG, Audi AG и Mercedes-Benz (плюс Baidu от Китай), които са в „напреднали“ преговори с Nokia, но финалната цена все още не е решена.

Не е изключено тези компании да се сдобият с мажоритарен дял от HERE, a Baidu с миноритарен, предлагайки услугата само в Китай. Партньорството между производителите показва, че те са решени да намерят по-добра алтернатива за навигацията в колите. От години клиентите си оплакват на вградените приложения, предлагани с по-скъпите автомобили. Компаниите позволиха поддръжка на CarPlay и Android Auto, но интересът към HERE Maps показва, че това скоро може да се промени. BMW AG, Audi AG и Mercedes-Benz „планират да инвестират още в услугата и да я превърнат в очите и ушите на автономните коли“, пише още The Wall Street Journal.

Големите германски производители на коли не са единствените, които искат да придобият HERE Maps. Uber също се е включила в надпреварата, предлагайки 3 млрд. долара за услугата, съобщава The New York Times. Това е голяма сума за подразделението, но е само част от 8.1 млрд. долара, които Nokia плати за Navteq през 2007 г., днес равняващи се на 9.4 млрд. долара.

Интересът на Uber не е изненадващ. Услуги като HERE Maрs са в основата на много проекти в днешно време и са на път да станат още по-важни в бъдеще. В момента Uber е в преговори с други компании, като в началото на март дори придоби deCarta, също занимаваща се с картографиране. Купуването на HERE може да се окаже от голямо значение за работата по автономните коли на Uber. Компанията е отказала да коментира информацията.

Напомняме, че по-рано тази седмица стана ясно, че Facebook е сключила сделка с Nokia и вече използва HERE Maps в мобилната версия на сайта си, както и във Facebook Messenger и Android версията на Instagram. Не е ясно дали условията за Facebook ще се променят, ако HERE Maps стане собственост на една от горепосочените компании.

 

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS

 

Източници: The Wall Street Journal, The New York Times