Рекордът за най-високо развита скорост с наземно превозно средство е записан в книгата на Гинес още през 1997 година. От тогава, вече почти 20 години, никой не е успял да го подобри. Рекордът се държи от британеца Анди Грийн, който със Thrust SSC е развил скорост от 1227 километра в час. Но как е станало възможно това невероятно човешко постижение?

Видеото по-горе е част от компилация за 60-годишнината на рекордите на Гинес. В него Анди Грийн разказва за преживяването си в най-бързата кола на света. Thrust SSC е триумф на инженерството с това, че не само е най-бързият автомобил до момента, ами е и първата наземна машина, която се движи по-бързо от скоростта на звука. И както можете да се досетите, с такава скорост всяко малко камъче по “пистата” може да се превърне в опасност за водача.

Със своите два реактивни двигателя Rolls-Royce Spey 205 и общо 100 000 конски сили, Thrust SSC теоретично би могъл да развие скорост от 1400 км/ч. При такива скорости, налягането е 750 килограма на квадратен фут (приблизително 900 квадратни сантиметра). Температурата зад колата по време на движение е 300 градуса по Целзий, а шумът е 175 dB.

Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia

При най-високата възможна скорост с Thrust SSC, колелата се въртят с 8500 оборота в минута, а радиалното ускорение по ръба на всяко едно колело — 35 000 G. Въпросните колела пък са изцяло алуминиеви и тежат по 160 килограма всяко. Нямат гуми, защото при тези скорости те биха били моментално изпарени.

Анди Грийн поставя рекорда за най-бързо движещо се наземно превозно средство на 15 октомври 1997 година в пустинята Блек Рок, Невада. От тогава все още никой не го е подобрил и догодина ще се навършат 20 години от постижението.