30 фирми произвеждат автономни превозни средства, посочва изследване на анализаторската компания CB Insights. Най-големите сред тях са Apple, Google и Uber, като припомняме, че за първата все още не е потвърдено официално В същото време традиционните автомобилни фирми като Audi, BMW и Daimler също инвестират в проучвания на този нов сегмент.

Припомняме, че неотдавна в германски медии излезе информация, че Apple разработва първия си електрически самоуправляващ се автомобил в лаборатория в Берлин. Освен това според публикациите, компанията обмисля да стартира производството на Apple Car и във Виена в партньорство с местната фирма Magna.

Сегментът на автономните коли на практика е пресечена точка на технологичния и автомобилния сектор, като компании и от двата бранша планират навлизането си в него. Google е своеобразен пионер в тази област, тествайки своята система от няколко години в различни американски щати.

Според привържениците на безпилотните коли, те ще са много по-сигурни и надеждни от тези, управлявани от човек. Досегашните тестове потвърждават тези очаквания, макар че вече станахме свидетели на няколко инцидента с „умни“ автомобили.