В момента на пазара се предлагат хостинг услуги за уеб сайтове от много доставчици и постоянно се появяват нови. Разбира се, някои от изчезват също толкова бързо, но днес няма да говорим за тях, а за избора на надежден хостинг. По принцип различните компании се различават доста една от друга – както по ценова политика, така и по степента на надеждност, а също и обхвата на предоставяните услуги. Към кого да се обърнете, ако търсите добър хостинг?

Експертите дават своите съвети и препоръки за това върху какво трябва да се съсредоточите най-вече при избора. Нека да ги видим.

Списък с изисквания за вашия конкретен проект

За да решите кои компании трябва да разгледате и да изберете хостинг за вашите нужди, трябва да съставите списък с изисквания, които са важни за разработването на вашия проект. Също така ще трябва да обмислите допълнителна информация за необходимия софтуер, очакван трафик и дисково пространство. Но най-важното е да се спрете на доставчик, който предоставя високо качество на обслужването – един добър пример за това е IONOS.

Основните видове хостинг са няколко и всеки от тях има своите предимства.

Виртуален хостинг

Тук, заедно с вашия сайт, сървърът хоства много други страници от клиенти, които се нуждаят от тази услуга. Всички работят с един и същ софтуер. Подходящ е за малки, евтини проекти, които не заемат много дисково пространство.

Нает сървър

Той се различава от виртуалния по възможността да хоствате вашия сайт собствен сървър. Хостингът позволява инсталирането на всяка операционна система и софтуер. Това е много важно, когато има голям брой посетители, затова този вид е подходящ за големите онлайн магазини.

Виртуален специален (VPS / VDS)

Той съчетава предимствата на двата хостинга. Тук договореното дисково пространство се наема и в  него можете да инсталирате скриптове и програми. Функционалността на контролния панел също е отлична.

Облачен сървър

Той обединява ресурсите на няколко машини  в една. Обикновено се счита като най-надежден, защото отказът на един от сървърите не може да повлияе на работата на цялата мрежа. Всъщност, обикновено клиентът плаща само за консумация на енергия (използване на RAM, дисково пространство и време на процесора).

Критерии за оценка на доставчиците на хостинг услуги

Когато избират хостинг, хората всъщност избират подходящия доставчик. За да се определи обаче неговата надеждност, следва да се имат предвид следните характеристики:

Разпределено дисково пространство

То трябва да обезпечава нормалната работа на хоствания сайт. За малките проекти са достатъчни 100 MB, а големите могат да изискват до 500 гигабайта. В тези случаи не е подходящо да избирате така наречения физически или нает сървър.

hostingСъвместимост на системата

Когато избирате хостинг, уверете се, че системата за управление на съдържанието  на вашия сайт поддържа ресурса, който ви интересува. За да направите това, препоръчително е да се свържете с екипа от техническата поддръжка – там ще ви помогнат при избора на желания тарифен план или ще ви ориентират към някои от продуктите на своите конкуренти.

Поддръжка

Важността на тази услуга не се нуждае от коментар. За да изберете надежден хостинг, е важно да се уверите в ефективността и качеството на услугите. Информирайте се за работното време и максималното време за изчакване при поискване на отговор.

Наличност на трафика

Много хостинг доставчици имат ограничения за броя посещения за интервал от време. В противен случай страницата може да замръзне или да се прекъсне връзката. По-добре е да изберете стойност, която отговаря точно на вашите нужди. Ако не можете да направите предварително предположения за броя на възможните посетители, по-добре е да изберете хостинг, който позволява неограничен трафик.

Функционалността на контролния панел

Колкото по-известни популярни инструменти съдържа контролния панел, толкова по-лесно ще ви е да работите с неговия интерфейс.

Физическото местоположение на сървъра

Това също е много важно и запомнете, че винаги е приоритет да се използват вътрешни ресурси, тъй като разстоянието до сървъра е пропорционално на скоростта на зареждане на уебсайта.