Понеделник, 28 септември 2015 година, ще бъде паметен ден за астрономи и любители. Тогава едновременно ще се случат две събития – лунно затъмнение и явлението супер луна. За супер луните сме ви говорили вече няколко пъти – това са сравнително чести явления, по време на които нашият естествен спътник е най-близо до Земята.

Орбитата на Луната около планетата Земя варира между 363 000 и 406 000 километра, като в неделя срещу понеделник тя ще бъде почти в най-близката точка и ще изглежда 14% по-голяма от обикновено. Интересното този път обаче е, че събитието съвпада с лунно затъмнение. Това е много по-рядко явление, всъщност толкова рядко, че от 1900 г. насам са се случили само пет. Следващото пък ще бъде чак през 2033 г.

Кое прави т.нар. „кървава луна“ да изглежда такава и защо явлението е толкова интересно? Както можете да видите от снимките, близостта до Земята и затъмнението (моментът, в който Земята се намира точно между Луната и Слънцето), помагат светлината от нашата звезда така да се пречупи, че да придаде на естествения ни спътник червен цвят. За щастие всичко това ще бъде видимо от България, като явлението започва през нощта на 27 срещу 28 септември, в 03:11:47 часа. За София ще приключи в 06:23:05 часа, като пълното лунно затъмнение ще се случи между 05:11:12 и 05:47:09.

Ако имате възможност, задължително се насладете на това рядко събитие. Ако ли пък не, NASA са се погрижили – те ще стриймват всичко в реално време на своя Ustream канал NASA TV.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS