Както много добре знаем, Мтел тестваше 4G LTE технология в затворена група още преди години. След като вчера Теленор обяви на пресконференция, че пуска 4G за цяла България на 1 декември, ни беше интересно какво имат да кажат по въпроса от Мтел. На запитване кога можем да очакваме 4G за всички клиенти и от тях, отговорът бе: „Да. [През] първата половина на 2016“.

Очевидно притиснати от конкуренцията, Мтел потвърдиха, че ще пуснат 4G в своя Twitter профил. За сега нямаме повече информация за това кога точно можем да очакваме старта, под какви условия и дали всеки ще може да се възползва от последното поколение мобилна свързаност, която вече е част от мрежите на почти всички развити държави по света.

Сега остава да разберем как Vivacom биха отговорили на конкуренцията – готови ли са и те с LTE поддръжка в мрежата си, за да не останат една крачка зад Теленор и Мтел? Какво е вашето мнение за състоянието на мобилните оператори и тези наскоро обявени нови услуги от тях?

2 Коментари

  1. Globul говореха същите неща преди година. Въобще не взимаха под внимание фактори като spectral efficiency на OFDMA и високите QAM модулации т.е. Мегабит/Мегахерц. Освен това интересното ще стане когато започнат да пускат VoLTE (ако въобще имат намерение да пускат) защото там качеството на гласа е многократно по-добро от тази имитация на качество, което предлагат по сегашните стандарти. Отделно няма да споменавам колко бонуси има за оператора чисто оперативно при управление на мрежата при преминаване към LTE.

Comments are closed.