Тестова снимка, направена със Samsung Galaxy Note 2 пред Mtel Experience Store, София


Състоянието на мрежата на Мтел е стабилно въпреки непрекъснато променящата се обстановка. Едва няколко десетки от около 3 хиляди базови станции останаха без електрозахранване тази сутрин. Към 10 часа работата им беше възстановена. В такива случаи Мтел е подготвена с алтернативно захранване и определен брой генератори. Тежките зимни условия в някои региони на страната, обаче, означават непр
oходими пътища, което често затруднява достъпа до станциите.

Все още затруднения със свързването имат клиентите в някои малки населени места около градовете Лъки, Чепеларе, Рудозем, Шабла, Бяла, Добрич, Каварна, Айтос, Царево, Несебър, Ардино, Момчилград, Маджарово, Сливен.

Мобилната мрежа на Мтел е подготвена за по-високия трафик на Коледа и Нова година. Опитът на компанията показва, че на коледния празник натоварването на мрежата е равномерно в рамките на целия ден, докато в новогодишната нощ най-големият пик е основно в първия час от новата година. Препоръката на Мтел за този час в новогодишната нощ е клиентите да избягват повторните набирания.

Тъй като SMS или MMS са предпочитани за поздравления по време на идващите празници, компанията препоръчва да се избягва изпращането на повторен SMS, в случай че не е получено потвърждение за неговото получаване. Клиентите трябва да знаят, че получателят ще получи съобщението, когато бъде достъпен в мрежата, която го обслужва. Тогава ще бъде получено и потвърждение за доставка, ако е активирана тази услуга.

Мтел е подготвена да осигури качествени услуги и през своята фиксирана мрежа, независимо от очакваните и по празниците снеговалежи и застудяване. Благодарение на покритието, което осигурява на база на GPON (Gigabit Passive Optic Network) технологията, телекомът предоставя интегрирано цифрова телевизия, високоскоростен интернет и телефонни услуги с качество, което не зависи от климатичните условия.

Към момента фиксираната мрежа на Мтел покрива над 1 милион домакинства в цялата страна. Телекомът предлага високоскоростен интернет за дома, цифрова телевизия и домашен телефон в София, Варна, Девня, Бургас, Шумен, Пловдив, Велико Търново и околните населени места.  При повече от 50 на сто от тях покритието е осигурено чрез технологията “fiber to the home” (GPON), като в останалата част мрежата е изградена на база FTTB (Fiber to the Building).

Клиентите, които ще посетят магазините на компанията през празничните почивни дни, могат да проверят предварително на *88 работното време на всеки от тях.