До края на януари 2016 г. в болниците и апеките у нас ще бъде въведен персонален пръстов идентификатор. Това заяви в студиото на “Здравей, България” здравният министър Петър Москов.

Идеята зад това решение е да може да се докаже просъствието на всеки здравноосигурен пациент в дадена болница. Москов добави, че разходите за новото въведение ще бъдат свързани основно с изграждането на софтуера, а необходимите за извършването на проверката четящи устройства са на цена от около 20 евро бройката. Те ще бъдат “предмет на разход на касата и министерството”, заяви Москов. Министърът също така даде пример с Турция, където пациентите се идентифицират с цялата си длан, което се е оказало “безкрайно ефективно”.

“Не става въпрос за система, която събира вашите отпечатъци, това генерира битов код, който се записва на ваше име. Също толкова конфединциално, колкото конфиденциалността на здравния ви запис в касата, където пише от какво сте боледували и защо сте боледували. На базата на това нещо вие имате в българската ЕГН сиситема вашето дърво на свързаност, т.е за вашето дете, за вашите близки, които са инвалиди и не могат да отидат там [аптеката], вие може да получите правото на достъп”, обясни Петър Москов.

1 коментар

  1. Рядко гледам новини, но когато го направя обикновено обявяват нови “гениални прозрения” на родния управленчески състав.

Comments are closed.