Целта на някои футуристи като Илон Мъск е мозъците ни да бъдат свързани с компютри и по този начин мисловният ни капацитет да се увеличи многократно. Разбира се, не само Мъск работи по подобна джаджа. Учени от Университета в Южна Калифорния са направили първите тестове на имплант, който изглежда подобрява паметта у хората. Откритието е направено след тестове с двадесет доброволци.

Важно е да отбележим първо, че доброволците са получавали електрическа стимулация за лекуване на епилепсия, така че не е била необходима допълнителна интервенция за поставяне на импланта.

За да разберат как подобна технология влияе на мозъка, екипът първо е събрал данни за мозъчната активност на доброволците, докато те се учат. След това същите области на мозъка, които са били активни по време на ученето, са били стимулирани с помощта на импланта. Опитът се е състоял от просто упражнение за подобряване на краткосрочната памет. Резултатът от него пък е явно увеличаване паметта на тестовите субекти.

Имплантът работи така: когато човек получи стимул от външен източник, редица електрически сигнали пътуват през хипокампуса — частта от мозъка, която отговаря за паметта. Когато преминат през импланта, той ги преобразува и те се изпращат към дяла с дългосрочната памет.

Всичко това не означава обаче, че учените знаят точно какво се случва при преминаването на сигналите през импланта. Изследователите описват процеса като все едно да превеждате точно от испански на френски, без да говорите нито един от двата езика.

Подобна технология би могла да има невероятни приложения при хора с проблеми с дългосрочната памет, като да речем страдащи от болестта на Алцхаймер. Работата си учените от Университета в Южна Калифорния представиха по време на сбирка на Сдружението по невронаука (Society of Neuroscience) във Вашингтон миналия уикенд.

1 коментар

  1. Какво е това – първа голяма стъпка към мечтата на НЯКОИ хора : свързването на човека и компютъра.
    Човек така може да стане по-умен, с по-голям потенциал да трупа безсмислена информация в главата си, да се свързва безжично с други устройства, НО НЯМА ДА СТАНЕ ПО- ИНТЕЛИГЕНТЕН !
    Доколкото интелигентността е много повече от трупане на огромни масиви данни в главата това, което се предлага е един вид осакатяване на самия човек.

    При хората с някаква загуба на памет паметта е НЕСЛУЧАЙНО увредена. Може би така мозъкът пести енергия. Насилственото вкарване на големи количества информация чрез имплант вероятно ще затормози още повече функционирането на този вече увреден мозък.

Comments are closed.