От днес Tesla вече приемат поръчки за соларните покриви, които компанията представи през октомври миналата година. Предварителната поръчка може да стане на tesla.com/solarroof, където е необходимо заплащане на първоначална такса от 930 евро за Европа. Останалата сума се договаря по-късно според квадратурата на къщата.

Към момента за поръчка са налични само два от четирите цвята соларен покрив — Textured и Smooth. Другите два, Tuscan и Slate, ще дойдат през 2018 година.

Solar Roof tile vs. hail at 110 mph

A post shared by Tesla (@teslamotors) on

Според информацията, един квадратен фут (приблизително 30 на 30 сантиметра) ще струва 21,85 долара в САЩ. Позовавайки се на данните от сайта на Tesla, един покрив от 2000 квадратни фута в Ню Йорк ще струва 50 000 долара (плюс инсталирането) и ще спести около 64 000 долара от електрическа енергия за 30 години. Монтирането на първите поръчки в САЩ започва още тази година, докато в Европа стартът е през 2018.

По думите на Илон Мъск, соларният покрив на Tesla може да бъде поръчан от почти всяка една държава по света. Самите панели работят заедно с Powerwall 2 — последният модел батерия на компанията, която е с енергиен капацитет 14 kWh.

Друго важно за споменаване нещо, както и интересен факт е, че соларният покрив е с така да се каже доживотна гаранция. Както пише на сайта на Tesla:

„Стъклените соларни плочки са толкова издръжливи, че гаранцията им е или докато къщата ви съществува, или завинаги, което дойде първо.“

В сайта е описано още, че стъклото, използвано за покритие на соларните панели, е около три пъти по-здраво от обикновените покривни покрития. За да демонстрират здравината, от Tesla са включили на страницата и видео, показващо тест със симулирана градушка клас 4, която унищожава обикновени керемиди, но не повреща по абсолютно никакъв начин соларния покрив.

1 коментар

  1. те не са на тесла , а на Панасоник , краварите няма толкова мозък да измислят подобно нещо…

Comments are closed.