мобилен-роуминг-ес
Значително намаление на цените на мобилния роуминг, разговорите и съобщенията в рамките на ЕС влиза в сила от днес, 1 юли. Особено драстично е то при пределните цени за изтегляне на данни от интернет, които падат с над 50% – от 45 на 20 евроцента/мегабайт (MB).

Така използването на всякакви онлайн услуги през мобилно устройство – електронни пътни карти, електронна поща, гледане на видеоклипове, участие в социални мрежи и качване на снимки в тях – става много по-евтино, докато пътувате навсякъде в ЕС.

Телефонните разговори и текстовите съобщения също ще поевтинеят, което ще намали разходите за поддържане на връзка със семейството и приятелите при пътуване из Европа.

цени-ес

Високите такси за роуминг започнаха да спадат постепенно, след като от 2007 г. ЕС предприе действия в тази посока. В резултат от тях таксите през 2014 г. са с 80-90 % по-ниски в сравнение с 2007 г. Крайната цел на Европейската комисия е те да отпаднат изцяло и в момента се разработват нови правила, които да направят това възможно вероятно още от следващата година.

В този дух е и коментарът на Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар, отговарящ за Програмата за цифровите технологии: „Този огромен спад в цените за роуминг на данни ще бъде от голямо значение за всички нас през това лято. Това обаче не е достатъчно. Защо въобще трябва да има такси за роуминг в рамките на единния пазар? Надявам се до края на тази година да се постигне съгласие таксите за роуминг напълно да отпаднат – Европейският парламент вече одобри това, така че сега окончателното решение зависи от държавите членки!“