Вселената е толкова голяма, в нея има толкова много галактики, с толкова много звезди и планети около тях, че статистически не е възможно да сме сами. Но ето, че всички опити, които правим за контакт с който би могъл да е някъде там, остават безуспешни. Въпросът защо е доста комплексен и тема за една по-различна статия, но с няколко думи можем да кажем така – или във вселената има и друг живот освен нас, но той не е разумен, или пък не се е развил достатъчно, за да чуе нашите сигнали. Други варианти са цивилизациите да са по-стари от нас, съответно много по-развити и да не искат да контактуват с нас. Може би са прекалено далеч… или просто няма други цивилизации…

При всички случаи, опитите на учените продължават вече може би над 30 години и ето, че беше обявено ново изследване, което ще бъде най-комплексното до момента. Целта му ще е да установи веднъж завинаги има ли разумен извънземен живот. Новото изследване е международно и бе обявено тази седмица от Британско кралско научно дружество. Заедно с тях в търсенето се включват Стивън Хокинг, известният със своето уравнение за извънземен живот Франк Дрейк, както и Ан Друян – съпругата на най-великия популяризатор на науката Карл Сейгън. Интересното е, че към групата учени се включва руският предприемач Юри Милнер, който обяви начинанието с общо финансиране от 100 милиона долара. По думите на Хокинг:

„В една безкрайна вселена просто трябва да има друг живот освен нас. Време е да се ангажираме с намирането на отговора за търсенето на живот отвъд Земята. Ние сме живот, ние сме разумни, ние трябва да знаем.“

Търсенето ще е разделено на два етапа. Първият се нарича „Напредничаво слушане“ (Breakthrough Listen) и ще включва работата на два от най-големите радио телескопа – Green Bank и Parkes. Те ще наблюдават небето за радио сигнали от далечни звезди и стоте най-близки галактики до нашата, покривайки 10 пъти повече пространство от предишни опити. Ще търсят следи от разумен живот под формата на радио сигнали, като в това ще им помага калифорнийският телескоп Lick, следящ за оптични сигнали.

Втората част от търсенето ще представлява обработка на огромното количество данни. То е много важно и ето тук идва време да си поговорим за нас, обикновените хора. Всеки който желае, ще може да се включи в обработката на данните (как точно ще бъде обявено по-късно). Ако открием сигнал, всеки ще може да даде информация как точно да отговорим. С една дума, всеки ще има правото да спорели мнението си какво съобщение да изпратим на възможните извънземни и да изпращаме ли изобщо. За това е отредено част от финансирането – говори се за награди от по 1 милион долара.

Е, да се захващаме за работа тогава?

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS