Снимка: Asa Barber

Съвсем наскоро настъпи лека промяна в животинското царство и под промяна имам предвид, че най-здравият естествен биологичен материал вече не е копринената паяжина, която плетат паяците. Първото място вече е заето от една обикновена мида.

Виж още: ДНК все пак може да се окаже сигурен начин за съхранение на информация

След множество изследвания и научен труд, публикуван в Journal of the Royal Society Interface, учените са установили, че плитководната мида от вид Patella vulgata притежава зъби, които са около 5 пъти по-здрави от досегашния рекордьор. Според измерванията паяжината е с издръжливост на опън 1,3 гигапаскала (GPa). Зъбите на мидата, които тя използва,  за да се храни с водорасли, могат да достигнат здравина до 6,5 GPa!

Тези въпросни миниатюрни резци малката мида използва, за да остъргва водорасли от камъните в плитчините на моретата. Сега разбирате защо те трябва да са толкова здрави – иначе просто биха се изтъпили или направо изчезнали. А здравината се получава от способността на организма да събира в малко пространство тънки влакна, което прави материала да изглежда подсилен с естествени нановлакна. Зъбите й дори се конкурират по здравина с изкуствено създадените материали от човека.

Според учените това откритие може да помогне много в бъдещото развитие на здрави материали в много и различни сфери от индустрията – може да замени кевлара, да помогне за подсилване на изкуствени композитни материали, използвани при строенето на коли, самолети, лодки и т.н. Също така той материалът би могъл да се използва и за по-здрави пломби. Интересно.