Ако си спомняте, неотдавна ви разказах за Мартин Де Паскуале. Младо момче, което наистина разбира от дизайн, изкуство и знае как да манипулира снимките така, че след това да ахнете, гледайки какво е направил. Не знам дали има някой, който да не е удивен от творбите му, като в това число включвам и себе си. Именно поради тази причина се свързах с него. Беше ми интересно да разбера малко повече за него и за това как успява да направи всички тези интересни творби, които можете да видите в края на статията. И така, ако искате да станете наистина добри с Photoshop, но и да разберете как се ражда самата идея, вижте за какво си говорихме с Мартин.

 

?

Здравей, Мартин! Искам да ти благодаря, че отдели време от твоето натоварено ежедневие, за да дадеш това интервю за всички читатели на Smart News. Бих искал да започнем с няколко думи за теб. Разкажи ни къде живееш и с какво точно се занимаваш?

 

Здравейте на всички!

Живея в Буенос Айрес, Аржентина. Тук е и мястото, където работя като арт директор. Това в общи линии е длъжност, която е комбинация между много креативност и дизайн.

 

?

Интересно ми е как започна да се занимаваш с изкуство? В училище ли разбра, че искаш да работиш това, или талантът ти се прояви в последствие? Как въобще ти дойде на ум да се занимаваш с това?

 

Като дете много ообичах да си рисувам, да си драскам и го правех при всяка удобна възможност. В последствие започнах доста да се усъвършенствам и реших да събирам всичките си творби в изложби. Основно се бях фокусирал върху сюрреалистични образи и така започна всичко. Малко по-късно започнах да изучавам дебрите на рекламния бизнес, а след това и дизайн, което беше напълно нормално.

 

Мартин Де Паскуале

?

Като гледам какво правиш ми се струва, че е супер трудно да постигнеш дори нещо близко до него. Колко трудно е за някой да достигне твоето ниво на професионализъм? Колко време примерно ще ми трябва на мен, за да стана добър като теб?

 

Не е най-лесното нещо. Трябва много постоянство. Аз се упражнявам цял живот. Занимавал съм се с живопис, скулптури, рисуване, усвоих техники за фотографията и осветлението, 3D и 2D анимации и дизайн. Също така съм работил доста време и в дизайнерски студиа, където съм се сблъсквал с много клиенти. В един момент, когато имаш много ресурси, можеш да се развиеш и да правиш нещата както намериш за най-добре.

 

?

Какви програми и оборудване използваш в работата си?

 

Всичко, за което се сещаш. Дори да не разбирам от дадена програма, сядам и я научавам, и след това я ползвам. Основно наблягам на LightRoom, Photoshop, Illustrator, 3DMax, но има и още доста други. Що се отнася до фотографията, имам необходимата техника, за да мога да правя точно снимките, които ми трябват.

 

?

Определено това, което правиш, не е никак лесно. Колко време приблизително ти отнема да направиш някоя от тези снимки?

 

Всичко е много относително. Понякога идеите ми са много сложни и отнема доста време, докато направя нещата така, че на мен да ми харесват. Понякога правя и по-елементарни работи, които приключвам за около час. Някои проекти, макар и сложни, пак ги приключвам бързо, но при тях идеята съм я обмислил в детайли и съм преценил всичко, което ми спестява време при самото изработване.

 

?

Това е изкуство и като във всяко друго идеите не идват просто от небето. В някои от снимките ти има голяма доза смисъл и послание. Как се ражда всяка твоя идея и какво те вдъхновява?

 

Най-вече ме вдъхновяват концептуалните художници и дизайнери. Motion Graphics Studios, Buck, RGB6 и още много други като Sagmeister, Studio Zeitguised. Художници като Shigeo Fukuda, Pawel Kuczynski и фото манипулациите на Erik Johansson.
Креативността е на първо място, а естетиката на второ. Трябва да имаш добра идея, а за нейната реализация винаги има няколко начина, за да може накрая да успееш.

 

?

Имайки предвид колко добре се справяш, твърде вероятно е вече да имаш десетки обаждания на ден с поръчки. Има ли големи и известни компании, с които си работил или би искал да работиш?

 

Докато работех в дизайнерското студио, а и в момента, срещата с доста клиенти и големи компании е неизбежна. Каквото и да става обаче, какъвто и да е клиентът, аз винаги се старая да дам всичко от себе си, за да може след това той да си тръгне доволен.
Най-хубаво е, когато клиентът ти вярва и те оставя да правиш нещата така, както смяташ, че ще е най-добре. Невинаги обаче потребителите са такива и в дадени моменти си искат своето. За да може крайният продукт да е наистина добър, трябва да се намери среда между двете, за да мога да си свърша работата.

 

?

Знам, че имаш и YouTube канал, чийто абонат съм от известно време. Мислил ли си да разшириш канала, да направиш ръководства и да се насочиш към този бизнес? Наличието на такива видеа ще е много интересно и полезно най-вече за хора като мен, които имат базови познания в областта.

 

Лошото е, че в последно време не ми остава и време да се занимавам с това. Преди качвах видео при всеки проект, а сега ако кача едно на седмица даже ще е много. Но си прав, че каналът е хубаво нещо, а и моят се прие добре от хората. Така или иначе обаче, тайни в този вид занимание няма. Всичко е до идеята и това неведнъж съм го казвал.

 

?

Докато гледах видеата ти видях, че разбираш доста и от тези неща. Има ли някоя голяма продукция, в която да си участвал?

 

В родната ми страна съм работил по доста кампании, свързани с някои много важни клиенти, като освен това съм бил и част от екипа на Design Studio. Аз съм отговорник по художествено-творческата част в екипа, чийто арт директор всъщност съм, което до голяма степен си е свързано с правенето и на видеа. С видео обработка се занимавам и покрай моя YouTube канал и още няколко проекта, които, като се замисля, още не мога да приключа, защото не ми остава време.

 

?

Какъв съвет би дал на всички млади и амбициозни таланти, които са тръгнали по твоя път и искат да успеят да се докажат? Кое е най-важното нещо, на което трябва да наблегнат?

 

Постоянство и любов към това, което правиш. Това е най-важното и когато си поставиш цел, както аз направих като малък, постепенно тя ще се сбъдне. Не трябва да слушаш критиците, а само конструктивните и полезни съвети. Средите на дизайнерите и като цяло на изкуството са доста сложни и конкуренцията е голяма. Трябва да вярваш в това, което правиш, и да се придържаш към идеята и целите си. И преди всичко трябва всеки да е креативен! Не копирайте и не следвайте другите, а бъдете индивидуални и уникални.

 

?

Стига толкова за работата. Разкажи ни малко повече за себе си извън нея. Каква музика обичаш да слушаш и какво правиш през свободното си време?

 

Обичам да чета, обичам изкуството, изложбите и художници. Много харесвам музиката. Обичам да пиша, но един роман сякаш имам чувството, че ще ми отнеме цяла вечност, за да го направя. Свиря на китара и барабани. Както всички аржентинци, футболът е нещо, което обичам от малък. Фен съм на „Racing Club de Avellaneda“, местен клуб в Буенос Айрес.

 

?

Финални думи към феновете ти в България?

 

 

Искам да благодаря на всички за подкрепата! Искам да знаят, че се опитвам да отговоря на всяко едно писмо, но понякога е невъзможно, защото са много. Радвам се, че успявам да вдъхновявам хората, защото именно в това е цялата идея.