К

анабис. Марихуана. Трева. Ганджа. Наречете го както искате, но това малко зелено растение напоследък набра голяма популярност и се превърна не само в социален, а направо глобален феномен. Снимат се филми, правят се шоута и се пишат множество материали, покриващи всякаква информация за марихуаната, включително нейните вредни и полезни действия – има ли такива и какви точно са те. Освен това, от тема табу, канабисът вече започва да излиза на повърхността . Все повече хора признават спокойно и без да се притесняват, че пушат. На тази тема се говори, обсъжда се влиянието на наркотика върху обществото и т.н. Освен всичко това, напоследък много държави по света започнаха да декриминализират някои наркотици, между които и марихуаната. Преди време нарицателно за пушачи бе “наркомани”, а сега просто “хора, които искат да се отпуснат”. Но дали това е така? Дали тревата наистина няма вредни действия и трябва ли да бъде легализирана? Какво изобщо представлява тревата и знаем ли достатъчно за нея, за да изразяваме мнение (било то позитивно или негативно)?

В днешния материал ще се опитам да ви запозная с всичко най-важно за популярното зелено растение, което ще обсъдим надълго и нашироко. Епизодът от рубриката ни “Смарт войни”, който е посветен на марихуаната, представя най-важната информация в синтезиран и лесен за преглъщане вариант. Редовете по-долу пък представят всичко, което бихте искали да знаете, както и някоя и друга допълнителна информация. Не забравяйте също така да се включите в нашата анкета “За или против легализацията / декриминализацията на канабиса”.

Какво е канабис

Канабис (Cannabis sativa/Cannabis indica/Cannabis ruderalis) е растение, приемането на веществата от което довежда до промяна състоянието на мозъка и тялото на човек. Отговорно за това е химичното съединение тетрахидроканабинол (Tetrahydrocannabinol), което е основна съставка в листата и пъпките на храста. За да бъде постигнат ефектът, марихуаната може да бъде изсушена и изпушена, което е най-популярният начин за приемане на веществото. Съществуват и други начини – синтезирането на хашиш при специална обработка, приготвянето на тревата под формата на храна, заедно с други съставки и т.н.

Източник: CDC / Vox
Източник: CDC / Vox

На много места по света марихуаната е класифицирана като наркотик клас А, заедно с хероина и екстазито. На други места пък, тя е легална или декриминализирана, защото правителствата са сметнали, че нейното влияние не е толкова лошо, за колкото бива представяно. Но каква всъщност е разликата между това канабисът да е легален и декриминализиран?

Разликата между легализация и декриминализация

Това е един принцип, който не е много добре разбран от хората. За това е важно и да го отбележим.

Да бъде легален даден наркотик в една държава означава законът да не го забранява – дали ще става въпрос за неговото притежание за лична употреба, пренос, продажба или отглеждане (в случая на марихуана).

Източник: Vox
Източник: Vox

Декриминализирани наркотици пък са такива наркотици, срещу които няма специален забраняващ ги закон (но не са и официално позволени) – да речем такъв е имало, но той е премахнат от правителството. Ако това е факт, то в зависимост от решението на правителството, притежанието няма да се наказва от закона по един или друг начин.

Има и трети вариант – веществото да е нелегално, но законът да не се упражнява върху него. Тоест има закон, според който въпросния наркотик е забранен, но притежанието му в малки количества да не се наказва и да не води до санкции.

В случая на марихуаната можем да дадем следния пример – противно на вярването на много хора, тя всъщност не е абсолютно легална в Холандия. Там легално е притежанието на до пет грама за лична употреба, а употребата на публични места е декриминализирана. В т.нар. coffieshop-ове продажбата е легална, но само там; транспортирането е декриминализирано за собствениците на coffieshop-ове. Отглеждането на растението е нелегално, но декриминализирано за до пет растения.

Има някои държави, в които канабисът е напълно легален, като например Уругвай. В Испания употребата е напълно легална в затворени пространства. На публични места е декриминализирана, но води до получаване на административна глоба. Транспортът е декриминализиран, а продажбата нелегална. Отглеждането на растението е легално само за лично ползване, като не трябва да се вижда от улицата. Има още много такива примери, като например някои щати в САЩ, където тревата или е легална (Аляска), или е легализирана за медицински цели. За повече информация, можете да обърнете внимание на тази подробна страница в Wikipedia, където има таблица с данни за държавите по света.

Когато става въпрос за медицинска марихуана, нещата стоят по друг начин. За да може такава да се предлага, трябва страната да е приела закон, който позволява на пациенти с определена рецепта да се снабдяват с канабис за лечение (или облекчение) на болестта си. Обикновено такива рецепти се дават на онкоболни, болни от глаукома, епилепсия, хора с психични заболявания и т.н.

Източник: EMCDDA / Vox
Източник: EMCDDA / Vox

В България няма закон, позволяващ употребата на медицинска марихуана. Данни сочат, че пациенти, прибегнали до нелегалното набавяне на канабис, са били осъдени от държавата. В момента различни институции проучват възможността медицинската марихуана да бъде легализирана в нашата държава, като ако това стане, тя трябва да бъде стриктно контролирана от съответните органи и изследвана в лаборатория.

Когато говорим за лична употреба на марихуана в България, можем да споменем съществувал до 2004 година закон, който позволяваше притежанието на малка доза за лична употреба. По последни данни такава „доза“ има (макар и не вписана в наказателния кодект) и притежанието ѝ само се наказва с глоба до 1000 лева. Все пак в последно време няма пълна яснота около този случай.

Начини за приемане на канабис

Както споменахме в началото на статията, за приемането на трева има няколко различни начина. Най-популярният сред тях е пушетено, което може да стане от навита цигара, лула, или пък т.нар. бонг. Популярни са и вапорайзерите – устройства, в които марихуаната се поставя, за да бъде нагрята, но не и запалена – така от нея се отделя тетрахидроканабинолът, който след това се вдишва по начин, подобен на наргилето.

Освен гореспоменатите начини, разбира се, има и много други. Хашишът е още нещо, което се пуши, но е много по-различно от стандартия вид на канабиса. Това е продукт, който се добива при специална обработка на растението.

Напоследък също стават много популярни и рецептите за храна, включващи марихуана – от сладоледи и напитки, до салати, сладки и цели манджи. Т.нар. „space cakes“ пък са кексчета, които се предлагат в Холандия и също съдържат активните вещества на канабиса. За да бъде възможно готвенето с канабис, трябва въпросните му активни вещества да бъдат извлечени, което от химична гледна точка става най-лесно и бързо с мазнини – олио, масло, кокосово мляко. За това в повечето случаи храните с марихуана включват тези съставки.

В крайна сметка, всеки един от тези начини за приемане на лекия наркотик води до желаните ефекти с различни скорост и сила. Това, разбира се, зависи и от количеството марихуана, което е прието.

Ефекти от приемането на канабис

Накрая, естествено, трябва да споменем и какви са ефектите, до които довежда приемането на трева. Оставяме ги за накрая защото едва ли има някой незапознат с това горе-долу какво се случва, когато изпушите този наркотик. И все пак.

Tetrahydrocannabinol
Снимка: Химичен състав / кристална решетка на тетрахирдоканабинол

Тетрахидроканабинолът, който е основната съставка в канабиса, е вид канабиноид. Канабиноидите са вещества, които си взаимодействат с хормоните в човешкото тяло. Освен това, тялото на всеки човек произвежда собствени канабиноиди. В случая на пушене (или приемане по друг начин) на марихуана, тетрахидроканабинолът си взаимодейства с тялото и то отделя хормони, които активират чувството за глад. По този начин дори и да не сте гладни, то вие се чувствате така.

Това обаче не е нито най-важният, нито най-основният ефект на канабиса. Има много различни сортове и всеки от тях е с различни допълнителни действия – дали ще ви отпусне и разсее, или пък ще изостри сетивата ви; дали ще ви концентрира, или пък ще ви накара да се чувствате като пияни и т.н. Заради това, и защото марихуаната се счита за наркотик (пък бил той и лек), не се препоръчва шофирането след употреба. Не се толерира и смесването ѝ с други наркотици, или пък алкохол – последствията могат да са от главоболие, до много по-сериозни такива.

Източник: Columbia University / Vox
Източник: Columbia University / Vox

Както се вижда, ефектите от пушене на трева не биха били само хубави. За това и учените продължават да правят проучвания, опитвайки се да разберат доколко канабисът би бил вреден за здравето. Както споменахме във видеото, той определено е по-безвреден от постоянното пушене на цигари. И все пак, все още не би могло да се каже със сигурност дали има или не дългосрочни вредни влияния. Споровете продължават.

Източник: The Lacent / Vox
Източник: The Lacent / Vox

Според последни проучвания приемането на марихуана от подрастващи може да има сериозни последствия за умственото им развитие, тъй като техният мозък още расте и се развива. При възрастните ефектът изглежда по-нищожен, но все пак го има – замъгляване на краткосрочната памет, невъзможност за концентрация и други, са само част от страничните нежелани ефекти. Тук обаче говорим за хора, които системно приемат канабис (би могло да се каже злоупотребяват). Според проучванията, ако употребата бъде спряна за по-дълъг период, въпросните мозъчни функции биха се възвърнали.

Това, че приемането на канабис може да доведе до пристрастяване, не е потвърдено. Проучвания сочат, че пристрастяване е възможно, но при приемане на големи количества, и то всекидневно. Слуховете пък, че употребата на канабис може да прерасне в използване на тежки наркотици, са абсурдни и не се основават на никакви научни данни. Трябваше обаче да ги споменем.

Заключение

Както виждате, темата за канабиса е изключително просторна и отворена към интерпретации и дискусия. Както споменахме и във видеото, в повечето случаи учените дори не могат да достигнат до консенсус, тъй като изследванията са прекалено субективни. За това и все още не можем да кажем със сигурност дали марихуаната е вредна или полезна. При всички положения обаче, тя набира все повече популярност не само в страните, където е легална или декриминализирана. Точно за това е важно такива теми да се дискутират – трябва хората да бъдат максимално осведомени.

Източник: UNODC / Vox
Източник: UNODC / Vox

И така, след като се запознахте с всичко това, а и непременно сте имали свое мнение преди да започнете да четете статията, какво мислите? Промени ли се позицията ви? Тук не ви питаме пушите или не марихуана. По-скоро бихме искали да разберем какво е цялостното ви мнение. Подкрепяте ли легализацията / декриминализацията на канабиса? Не забравяйте да гласувате в анкетата, която сме подготвили за вас. След това бихме се радвали, ако споделите мнението си с нас в коментарите (ако се притеснявате – не е задължително). Анкетата пък е напълно анонимна.

Можете да гласувате в нашата анкета ЕТО ТУК!

* Smart News и авторите / редакторите в сайта по никакъв начин не толерират използването на всякакви наркотични вещества, медикаменти, алкохол и/или цигари. Материалът, който четете в момента, е с изцяло образователна цел.

** Smart News и авторите / редакторите в сайта не поемат отговорност за последствията, до които би могъл да доведе този материал.

*** Данните, използвани в този материал, са взети от достоверни източници.

Автор: Венци Димитров
Редактор: Владислава Колчева
Видео: Luba6ky
Начална снимка: Luba6ky

3 Коментари

 1. Браво момчета, че имате широк мироглед и разчупвате стереотипа на мислене като излагате мнение, информация, факти… В нашата мила малка родина неща като тези които коментирате няма да се случат. Какво имам в предвид – легализирането под една или друга форма на марихуаната ще си остане ТАБУ! Тези които ни управляват от 1950г до днешни дни никога няма да го позволят защото ще трябва да се разделят те и всички техни кръгове с както се казва „на хляба мекото“ големите пари. Обществена тайна е, че такива като тях рязко се самозабравят и забогатяват точно от такива схеми.
  Те са в изгода да убеждават хората колко опасно е това нещо наречено „трева“ и да заклемяват всеки който я употребява както казахте и във видеото минимално като долен наркоман или пропаднал човек. Прави сте като казахте към края на видео материала, че при нас нещата се случват много бавно или въобще не се случват, защото ако се легализира в държавата ще се налеят големи суми пари от акцизите за нея. Това ще рече горе споменатите да се простят с да не кажа милиарди, но поне със стотин милиона годишно.
  Радвам се, че се опитвате да отворите очите на хората без да налагате лична позиция, а просто запознанство с „+“ и „-“ както е при всяко нещо.
  Относно анкетата гласувах с „да се легализира“ точно поради тази причина хора нуждаещи се от претъпяване на мъките си да могат спокойно да я ползват като някакъв лек колкото и смешно да звучи и най-важното парите които консуматорите дават, за да се сдобият с една цигара „спокойствие и бягане от натовареното ежедневие“ да отиват в държавата и икономиката, а не в банковите сметки на политици и групировки!
  Хубаво е да продължите темата във времето!

 2. Благодаря ти за изразеното мнение. Това и целим – да разпалим дискусия и да накараме хората да мислят. Темата определено не трябва да е табу. Ако трябва да съм точен, разговорите за който и да е наркотик, бил той лек или тежък, не трябва да са табу. Разговорите на тези теми будят хората и ги карат да мислят трезво. Не можеш да предпазиш един човек от хероина например, ако само му кажеш, че той е опасен. Поне аз така си мисля.

  За нашата мила държавица не мога да коментирам, но определено изглежда, че няма надежда. Не само за адекватни и модерни закони и идеи, ами за всичко, което като цяло засяга гражданите…

 3. Не са ми необходими изследвания и статистики. Част от моите приятели пушеха трева, част от тях (малка) преминаха на твърда дрога. 20 години по късно вместо весело да празнуваме 35-40 годишни рожденни дни си спомням за тях с „бог да прости“. Не познавам нито един човек около 30-те починал от обикновенни цигари (не казвам че няма) познавах добре няколко започнали с марихуана. Бях близо до тях през годините и станах свидетел на интелектуалното им отслабване. Това ми е повече от достатъчно. Не съм съгласен с хора които никога не са се докосвали до тази гад да дават мнения.

Comments are closed.