Вижте галактиката Малък Магеланов облак в тази 1.6-гигапикселова снимка

0

Малкият Магеланов облак е една от най-близките до нас галактики-джуджета, намираща се на около 200 000 светлинни години от Земята. Тя е част от групата сателитни галактики на нашия Млечен път и е видима с просто око от южното полукълбо. Със своят диаметър от 7000 светлинни години, Малкият Магеланов облак съдържа няколкостотин милиона звезди и е невероятно красив за наблюдение космически обект.

Това обаче не е всичко — Малкият Магеланов облак е и удобен за изследване, защото там тече бурно звездообразуване, поради активността на галактиката.

Възползвайки се от това, международен екип от учени, воден от Стефано Рубеле от университетът в Падова е използвал данни от телескопа VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy; на снимката по-долу) на Европейската южна обсерватория в Чили (ESO), за да изследва галактиката. Освен всичко останало, наблюденията с четири-метровият телескоп са позволили заснемането на най-голямата и детайлна снимка на Малкия Магеланов облак до сега.

Снимка: A. Tyndall / ESO
Снимка: A. Tyndall / ESO

Част от тази снимка можете да видите в изображението най-горе, но ако искате да се насладите на 1.6-гигапикселовата резолюция (43 223 x 38 236 пиксела) в пълния ѝ блясък, кликнете тук.

Информация за изображението можете да намерите на сайта на ESO, тук.

Вариант на 1.6-гигапикселовата снимка с възможност за приближение вижте тук.