talk different

В онлайн магазините има редица приложения – някои, съзададени с цел да ни помагат в ежедневието, други да ни развличат, трети да ни обучават и т.н. Мари Спиц, майка на аустист, е решила да създаде приложение, което да позволява на хората, говорещи различни езици, или такива, които не са способни да говорят, да комуникират по-лесно помежду си. То носи името „Talk Different“ и използва 700 изображения, цветове, икони и звуци за формирането на съобщение, базирано на алтернативна техника на диалог, която тя практикувала с дъщеря си Паулин, чийто аутизъм е засегнал речта й.

В основата на „Talk Different“ стоят лесен и бърз достъп, позволяващ на загубили се туристи или хора с увреден слух и говор, да съставят съобщения на смартфони или таблети, които практически ще бъдат разбрани от всеки. От понеделник приложението вече е налично в Google Play Store и Apple App Store на 9 международни езика, като цената му е 0.99 цента, съобщава Sogeti, филиал на френския гигант за компютърни услуги Capgemini.

„Talk Different“ предлага по-прост метод за комуникация, в сравнение с използваните от Спиц и дъщеря й инструменти. „Цената, необходима за обучение, и спецификата на помощните средства за хора с увреждания, ги правят трудно достъпни, което в крайна сметка води до изолацията на тези хора. Работих по този проект повече от три години с цел Talk Different да бъде достъпно за всички за по-малко от едно евро, като същевременно е много лесно за използване. Приложението не изисква специална подготовка“, казва Спиц.

След като е работила с увреждането на дъщеря си повече от десетилетие, Спиц е основала своята софтуерна компания MPSLS, за да разработи перфектното приложение, използвайки своите медицинки и образователни познания за комуникация. Потребителите избират рисунки и снимки на различни фигури, ситуации, емоции или идеи и ги комбинират с цвят, звук, текст или друго съдържание, за да конструират лесно разбираеми съобщение или въпроси. Спиц също така казва, че в момента разработва друга версия на „Talk Different“, която ще е предназначена за здравните разботници и инвалидите.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS