Полярно сияние на Юпитер | Снимка: Hubble / ESA / NASA

Както вече ви разказахме, сондата на NASA Juno ще навлезе в орбита около Юпитер днес. Тя бе изстреляна през 2011 и вече пет години лети по посока на най-голямата планета в нашата Слънчева система. Изминавайки повече от 2,8 милиарда километра, по-късно днес Juno ще запали своя двигател, за да намали скоростта си и да започне да обикаля газовия гигант.

Преди това обаче, сондата направи контакт с магнитното поле на Юпитер още преди дни. Учените от NASA записаха това със сензорите на кораба, за да могат всички да чуят как звучи то. Както знаем, във вакуума на космоса не се разпространява звук. Въпреки това обаче, датчиците на Juno могат да доловят електромагнитната радиация и да я превърнат в звук, който да може да бъде чут от човешко ухо.

Първото видео по-горе показва звука от преминаването на Juno през т.нар. bow shock, или ударната зона, в която магнитното поле си взаимодейства с междупланетното пространство. Малко по-късно, след същинското навлизане на сондата в магнитното поле на Юпитер, чуваме друг, малко по-различен звук. Той е получен от взаимодействието на кораба със самата магнитосфера на планетата.

След като Juno започне своята орбита около Юпитер, сондата ще изследва газовия гигант в продължение на около година и половина. След това тя ще бъде спусната в атмосферата на планетата, за да изгори контролирано. Очакваме с нетърпение данните, които Juno ще събере, за да разберем повече за Юпитер и неговите спътници.

1 коментар

Comments are closed.