Хари Потър

Години наред, аз като един фен на великолепната творба на Мис Роулинг се борих със скептичните антифенове на Хари Потър. Всеки фен на поредицата се е сблъсквал с редица нападки от типа на: „Хари Потър е детско филмче“, „Магически пръчици, да бе!“ и така нататък. Какво не знаят тези скептици? Хари Потър е история, която показва израстването на едно емоционално осакатено дете, което е загубило семейството си по ужасен начин. Една история за момче, което е отгледано от най-лошите хора, които го приютяват само защото се страхуват, че отхвърляйки го, ще получат това, което заслужават.

ВИЖ ОЩЕ: Пет нови сериала, които трябва да гледате

С влизането си в Хогуортс Хари намери новото си семейство! Макар и белязан от човека, който е убил семейството му, той е легенда в магическия свят, без дори да го подозира. Хари почва да губи и близките, които така трудно е спечелил след завръщането му в магическия свят. Неговата съдба е белязана със знака на смъртта и той не може да промени това.

Книгите ни показват как Хари преживява трагедия след трагедия, без да обърне гръб на това,  в което вярва и не позволява тъмнината да го завладее. Доброто в него и любовта към приятелите му е движещата сила в битката му срещу олицетворението на злото – Волдеморт.

Хари Потър

Ако скептиците твърдят, че история, в която има толкова мъка, страдание и смърт е детинска, то аз ще се радвам да бъда наричан дете. Историята на Хари Потър ме вдъхновяваше дълги години, давайки насока на моралните ми възприятия, което според мен е и най-хубавото, което ни дава литературата – обогатява ни!

Години след края на историята Дж. К. Ролулинг ни изненада, като обяви, че ще дебютира като сценарист в киното. Филмът, който тя поема, се нарича „Фантастични животни и как да ги намерим“. Това е нова история с герои, за които бе загатвано в книгите за приключенията на Хари Потър. Нют Скамандър е писател, който обикаля света в едно приключение, което описва невероятни същества. В този филм Роулинг  отплава от магическа Англия, за да ни покаже тайното магическо общество  на Ню Йорк.

Като режисьор на филма се завръща познатият ни от последните четири филма – Дейвид Йейтс. Неговата визия за киното е обвързана с мрачни и епични кадри, които надъхват феновете по начин, по който само Алфонсо Куарон е успявал преди (В „Затворникът от Азкабан“). Йейтс е от режисьорите, които фокусират върху емоцията на героите и как възприемат всичко, което им се случва. Той обича да акцентира върху радостните и тъжните моменти, като прелива между тях  много директно – подход, който държи зрителя под напрежение през цялото време.

Хари Потър

„Фантастични животни и как да ги намерим“ ще бъде трилогия, която ще започне през 2016-та година. Потвърдено е, че Роулинг мисли за варианти, в които познати герои от поредицата за Хари Потър се завръщат. Дали мечтата на феновете – да видят битка между Дъмбълдор и Гриндевалд, ще се сбъдне? Това е един от въпросите, които си задаваме ние, феновете.

Разказах ви малко за историята в приключилата поредица за Хари Потър, казах ви какво мисля за нея и какво предстои в новата трилогия. Сега ще ви кажа какво знаем за новата поредица.

„Фантастични животни и как да ги намерим“ е базиран на едноименната енциклопедия, която се появява в историята за Хари Потър. Роулинг я публикува през миналото десетилетие, като големината на книжката е едва 42 страници!

Мотивацията да бъде заснета тази трилогия идва от страхотния успех на „Хобит“ и продълженията му. Това е пример, че предистория може да бъде достатъчно добре реализирана, че да достигне славата на оригинала.

Говорейки за предистория, действието в новата трилогия ще се развива 70 години преди събитията в „Хари Потър и Философския камък“.

Звездите от оригиналната поредица Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт многократно заявяваха, че не биха играли образите на Хари, Хармаяни и Рон отново – разбира се, това бе заявено преди да разберат, че ще има още три филма!

От малкото, което знаем за главния герой, разбираме, че през 1947-ма година той създава регистър за върколаци. Този факт ни води на мисълта, че ще видим върколаци в историята на новите три филма. Друг факт е, че той е участвал в проект за изкуствено създаване на магически видове.

Хари Потър

Ако сте гледали филмите със зорко око, както аз, ще знаете, че в „Затворникът от Азкабан“, докато Хари гледаше „Хитроумната карта“, се натъкна на Питър Петигрю – ок, това го знаете, но не знаете, че там се появи и името на Нют Скамандър! Известно е, че Нют умира в началото на 90-те… какво прави на картата тогава? Дали е жив, или това е неговият призрак?

Стига толкова факти – фактът, че пиша тази статия, показва, че магията се завръща, макар и само на филм. Очаквам да споделите вашите очаквания в коментарите под статията.

До скоро, Мъгъли!