facebook-privacy

Facebook активно се опитва да помогне на потребителите да настроят до максимална степен своите предпочитания за споделяне на лични данни в профилите. Социалната мрежа има интерес потребителите да споделят публично цялото собствено съдържание, като това са и настройките по подразбиране. За щастие има възможност това да се промени чрез много подробни настройки, които ще ви разкрием в настоящия материал.

Facebook-Desktop-Privacy-Settings-and-Tools

Определете какво да виждат приятелите ви

В менюто „Privacy” (Settings → Privacy) можете да разгледате подробно настройките за споделяне на данни, разделени в три основни категории – “Who can see my stuff?” (Кой може да разглежда моите постове), “Who can contact me” (Кой може да се свързва с мен) и “Who can look me up” (Кой може да ме потърси). За всеки един таб има определени настройки, но най-важната е първата – “Who can see your future posts” (Кой може да вижда вашите бъдещи постове). Тук може да се избере видимостта на публикуваното съдържание. Възможностите са публични постове, само към приятели и подробно определяне чрез създаване на списъци. Забележете, че тук се използва думата “бъдещи” – настройките не се отнасят до вече публикувани неща.

От този панел можете да изберете и каква информация за връзка с вас се показва, в зависимост от профила, който ви преглежда. Социалната мрежа е добавила различни видове, които систематизират профилите по признак на познанство. Можете да изберете и кой може да ви изпраща покани за приятелство, как да се филтрират съобщенията и да контролирате постовете, публикувани на стената ви. Важна настройка е включването или изключването на възможността на търсещите машини да посочват линкове към постове, публикувани в профила ви.

Достъпът до тези настройки е възможен и чрез мобилното приложение от менюто More → Account Settings → Privacy Shortcuts.

Facebook-Desktop-Friends-List

Използвайте списъци с приятели

Списъците с приятели са страхотен начин за организиране и контрол на профилите, които сте добавили, както и на техните възможности да преглеждат вашата информация. Можете да групирате хората по различен принцип. Особеност е, че списъците не могат да бъдат създавани от мобилното приложение – нужно е да използвате настолната онлайн версия на Facebook. Достъпът до тази функция е през менюто “Friends”, където ще намерите списъците, които се създават по подразбиране – Close Friends (близки приятели), Family (семейство) и Acquaintances (познати). От този прозорец можете да създадете и нови списъци.

Facebook-Desktop-App-Settings

Управлявайте данните към външни приложения

Следващата стъпка е да ограничите данните, които социалната мрежа изпраща към външни приложения, услуги, рекламодатели и търсещи машини. В менюто Settings → Apps можете да проверите кое приложение или услуга е оторизирано да извлича вашите данни. В мобилното приложение това меню се помещава в More → Settings. В долната част на страницата ще видите и настройките за реклами (Ads) и приложения (Apps).

Имате възможност да изключите възможността за споделяне на информация и използване на Facebook като платформа за връзка с други сайтове и системи. Това може да направите от мобилното приложение като Изберете “Edit” при “Apps, Websites, and Plug-ins”. Имайте предвид, че чрез това действие се спира и взаимодействието с други сайтове. От менюто “Ads” (реклами) можете да изключите функцията, която позволява на рекламодатели да използват вашите профил и снимка при реклами.

Надяваме се този материал да е бил полезен за вас. Все пак личните данни на един потребител трябва да са от първостепенна важност, когато става въпрос за пребиваването му онлайн. Ако имате да добавите нещо към вече наличната информация, ще се радваме да го направите в секцията с коментари.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS