transplantation хив

Хората, които са инфектирани с ХИВ и страдат от усложненията от СПИН, вече живеят един по-спокоен живот благодарение на съвременните медицински терапии. По-голямата част от случаите всъщност не предизвикват сериозни заплахи за човешкия живот и организъм, но някои пациенти развиват тежки форми на органна недостатъчност. При тях е необходимо да бъде извършена трансплантация, за да може да бъде спасен техният живот. Изследователи и лекари през годините са се опитвали да усъвършенстват трансплантацията между реципиенти и донори с ХИВ, но изненадващите и добри резултати бяха обявени съвсем наскоро.

Виж още: Разработен е евтин тест за СПИН и сифилс чрез смартфон приставка

Първите напълно успешни опити бяха проведени през 2010 година в Южна Африка, където лекуващият екип успя да трансплантира бъбреци между пациенти с това заболяване. Тази новина даде мотивация и надежда на много лекари по света, които искат да продължат мисията да спасяват животи при такива тежки случаи. Същата болница, пет години по-късно, публикува своите резултати и докладва, че повече от 20 пациенти за този период са били с трансплантирани органи.

Проучванията на екипите показват, че тези пациенти имат малки разлики в прогнозите за дълголетие на живота, в сравнение с хората, които не са носителите на вируса ХИВ. Използването на ХИВ позитивни донори може да реши световния проблем с липсата на достатъчно донори за трансплантации. Това е особено важно при тежката бъбречна недостатъчност, което е сериозен и често срещан проблем. Ще очакваме с нетърпение развитието на медицинската наука и в тази област.