Повечето хора по света са десничари, но все пак има и доста, макар и по-малко, левичари. Защо е така? Защо изобщо развиваме две различни предпочитания за ръката, която ще използваме за боравене? Учените си задават този въпрос от много време, но едва сега смятаме, че можем да му отговорим. До момента се смяташе, че мозъкът играе роля при развитието на предпочитанието, но се оказва не точно така.

Според биофизици от Рурския университет и техни колеги от Германия, Холандия и ЮАР, разликите в развитието на двете полукълба на мозъка (а оттам и обособяването на предпочитание към едната или другата половина на тялото) се формира още преди раждането. Това обаче не става в главния, а в гръбначния мозък на плода.

Изследвайки развитието на все още неродени бебета между 8 и 12 седмица в утробата, учените откриват, че действието на определени гени в гръбначния стълб са отговорни за по-нататъшното обособяване на ляво или дясно предпочитание при боравене с крайниците.

„Данните ни показват, че началото на асиметриите в мозъка идват от гръбначния, а не главния мозък“, споделят авторите в своя труд, публикуван в журнала eLife.

Оказва се също така, че развитието на левичарите и десничарите като такива не е повлияно от генетични мутации, а от фактори на околната среда — така да се каже външни влияния, които се отразяват на бебето докато расте в утробата. Това кара гените да действат по друг начин и да обособят ляво или дясно предпочитание и то още преди моторната кора (отговорна за управлението на крайниците) да бъде свързана към гръбначния мозък.