Тестовият ядрен взрив Castle Bravo, 1954 г. | Снимка: Wikipedia

Заглавието на този материал звучи плашещо и можем само да се надяваме нищо подобно да не се налага на никого; но е хубаво човек да е подготвен за едно от най-кошмарните събития, тегнещи над човечеството от откриването на ядрената бомба насам… Този кратък материал от Lifehacker дава няколко съвета при евентуална такава ядрена атака.

Първият знак, че наблизо е взривена атомна бомба, е внезапен проблясък на ярка, бяла светлина. За всеки, който се намира на до 80 километра от кота нула на взрива, той може да докара временна или дори постоянна слепота. На до около 16 километра пък са гарантирани изгаряния от първа до трета спетен.

В такива моменти трябва да се действа бързо, за да се избегне излагане на радиоактивни отлагания. Всички трябва веднага да потърсят убежище, което според Майкъл Дилион от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (Lawrence Livermore National Laboratory) е най-добре да е в помещения с плътни и дебели стени, без прозорци. Търсете подслон в мазето на жилищната си сграда например.

Снимка: Lawrence Livermore National Laboratory / FEMA
Снимка: Lawrence Livermore National Laboratory / FEMA

Както виждате от графиката, споделена от LLNL / FEMA, най-сигурните помещения са мазетата на високи бетонни или тухлени сгради, както и вътрешните стаи и апартаменти (без външни стени). Разбира се, ако мазетата имат шахти или прозорци, то те няма да са добро убежище.

Ако не се намирате на място, близо до подобни помещения, то трябва да прецените дали ще успеете да стигнете. Ако в момента на взрива можете да се скриете само в малки сгради или дървени построики, това все пак е по-добре от нищо. Ако достигането до дълбоки мазета или бетонни сгради ще ви отнеме до пет минути, то значи веднага трябва да се отправите към такива. Ако обаче пътят ви ще е 15 минути или повече, по-добре да останете където сте за поне час. През това време първоначалните ефекти от ядрения взрив ще са утихнали и можете да тръгвате към по-сигурно убежище.

Разбира се, всички тези съвети важат при липса на истинско ядрено убежище като бункер например. Не всеки има достъп до подобни места, така че съветите определено са полезни. Опасността обаче не приключва с влизането в изолирано бетонно мазе. Какво трябва да се предприеме след намирането на такова?

От Агенцията за защита на околната среда на САЩ съветват веднага да се отървете от дрехите си като ги поставите в найлонови торби, които да затворите плътно и да изхвърлите далеч от вас и всички останали. След това с помощта на сапун и шампоан измийте обилно цялото си тяло без да търкате силно, за да не внесете ядрени отпадъци в кожата си. Също така не използвайте балсам за коса, защото той би могъл да задържи тези отпадъци в косата ви. Последната стъпка е да издухате носа си и да избършете очите, миглите, веждите и ушите си, за да премахнете евентуални останали радиоактивни материали.

Не на последно място, водата и храната, които се приемат във времето след атомен взрив, трябва да са бутилирани и от консерви. Чешмяната вода не е добра идея, защото би могла да е заразена. Същото важи и за храна, изложена на въздух. Накрая следва чакането на спасителни екипи, разбира се.