internet explorer

Още с обявяването на Windows 10 Microsoft намекна, че познатият на всички Internet Explorer ще остане в миналото, а сега компанията потвърди, че ще използва друго име за предстоящия си браузър, който за момента е извествен като Spartan. Вчера, на Microsoft Convergence, главният маркетинг директор Kрис Капосела разкри, че Microsoft работи по ново име и марка. „В момента проучваме каква трябва да бъде новата марка, или новото име, на нашия браузър в Windows 10. Ние ще продължим да имаме Internet Explorer, но също така ще имаме и нов браузър, който е с кодовото име Project Spartan. Трябва да му дадем име.“, каза Капосела.

Виж още: Изтекоха нови скрийншоти на Windows 10 за смартфони

Internet Explorer ще бъде наличен в някои версии на Windows 10, но Project Spartan ще бъде основният браузър за новата  операционна система на Microsoft. През последните години компанията безуспешно се опита да премахне негативния образ на Internet Explorer със серия от кампании, но това не подобри положението и в крайна сметка доведе до напускането на Дийн Хачамович, който ръководеше разработката на Internet Explorer, през декември. Това беше знак, че трябва да очакваме промени в браузъра.

Microsoft очевидно тества имена с маркетингови проучвания, но все още не е ясно кога компанията планира да разкрие финалното название на наследника на Internet Explorer. Едно е сигурно – компанията ще се спре на нещо съвсем различно от Internet Explorer и най-вероятно „Microsoft“ ще бъде част от него.