timthumb.php

Миналата седмица Федералната комисия по съобщенията (FCC) публикува доклад, който показва зашеметяващ спад в кражбите на смартфони, като голям принос за това има америкаската компания Apple. Функцията Activation Lock е основната причина за намаляването на броя откраднати смартфони, като в Сан Франциско те са паднали с цели 38%, в Лондон с 24%, а в Ню Йорк с 19%. Тези резултати са факт шест месеца, след представянето на Activation Lock.

ВИЖ ОЩЕ: APPLE МОЖЕ ДА ПРЕДСТАВИ IPHONE С 4-ИНЧОВ ДИСПЛЕЙ ПРЕЗ 2015

FCC съветва потребителите да запишат IMEI номера на своя телефон, както и да приемат кражбата на смартфон толкова сериозно, колкото и кражбата на кредитна карта, защото в него се съдържа много лична информация.

Activation Lock, която беше представена заедно с iOS 7, предотвратява опитите за деактивиране на Find My iPhone при откраднат телефон – той ще остане заключен, докато не се въведе правилната парола. Освен това, тази функция не позволява данните от устройството да бъдат изтрити без правилната парола. При повторното активиране на Find My iPhone също се иска парола.

Според FCC приложенията за сигурност също биха били полезни в борбата с престъпниците. Комисията съветсва всеки, който е станал жертва на кражба, да го съобщи веднага. FCC иска да направи задължително за производителите и операторите да може смартфонът дистанционно да бъде зaключен.