Снимка: TRAVIS PURRINGTON

Американският художник Травис Пюрингтън, който следва дизайн в училището по изкуства в Базел, Швейцария, смята че щатските долари са изживели своето време и дизайнът им трябва да бъде сменен. Това, което виждате по-горе, са творенията му, които служат за защита на магистърската му степен.

ВИЖ ОЩЕ: Невероятна каскада от F1 тима на Lotus влезе в рекордите на Гинес

По думите му доларите са си хубави, но са с остарял дизайн и би било хубаво, ако бъдат подменени. Това, което той предлага, е много минималистичен и определено футуристичен поглед върху банкнотите, включващ обикновени надписи и красиви геометрични фигури. Разбира се, той не е пренебрегнал успехите и красивите гледки от САЩ – това се вижда от астронавта върху 50-доларовата банкнота, небостъргача върху тази от десет долара или природните гледки върху останалите.

Вплетени във фотографиите са, както споменах, минималистични фигури – празни и оцветени триъгълници, които според Пюрингтън символизират мира и дипломацията. В идеята си той е включил също и традиционни за САЩ надписи от документи и фрази на латински.

Ако забелязвате, банкнотата от един долар липсва и това не е случайно. “Еднодоларовата банкнота не е включена в дизайна ми, защото това е начинът ми да споделя, че тя вече трябва да отпадне. Беше една прекрасна част, но е време да я оставим настрана. Ако цената на американския долар се покачи, винаги можем да я върнем обратно.”, са думите на Травис. Според него, цялата идея за дизайн на банкнотите е не да се заменят с тях съществуващите, а по-скоро да се създаде дискусия около стойността и функционалността на парите.

Разгледайте подробно всяка една банкнота по-долу. Кликнете върху изображенията за по-голям размер.

Правата върху изображенията са притежание на техния автор.