Конференцията на ООН за изменението на климата в Париж продължи повече от планираното. След седмици преговори обаче, държавните глави на над 190 страни стигнаха до консенсус, касаещ увеличението на глобалната температура, водещо до опасното глабално затопляне.

The Verge докладват, че пактът е сключен от почти всички държави и включва сложни планове за ограничаване въглеродните емисии на всяка една от тях. Това ще засегне както големи страни като САЩ, Канада и Австралия, така и малки островни държави, които вече са усетили промяната на климата, която се поражда от глобалното затопляне.

Съгласието се състои в две части – препоръчителни мерки, които да бъдат взети от държавите, както и задължителни такива, които са правно обвързващи. Благодарение на ограничението на въглеродни емисии от страна на всяка една държава, ООН се надява да спре увеличението на глобалната температура до 2 градуса, но има перспектива и за ограничение до 1,5 градуса.

Единственият минус от решението на конференцията е, че държави като Китай, които изхвърлят най-големи количества въглероден диоксид в атмосферата, няма как да бъдат заставени да платят за нанесени щети на по-малките страни. Въпреки всичко, решението на ООН е стъпка в правилната посока и плюс за здравия разум.