quantum-computers-future-2030

По-бавното развитие на компютърните технологии има своите причини, а това не са само финансовите проблеми на компаниите и лабораториите, nито пък е въображението на изобретаторите. Един от основните проблеми е на фундаментално ниво – използва се мед в кабелите като начин на свързване, което е изчислено, че води до 80% загуби на електрическите сигнали.

ВИЖ ОЩЕ: ЗАЩО ТРЯБВА ДА СМЕ ВНИМАТЕЛНИ С UBER

За щастие този проблем има своето елегантно решение. Учени от Станфорд демонстрират своята идея, която може много успешно да се справи с този проблем. Според тях е възможно и приложимо да се използва оптика, вместо медни кабели. Новата технология не само ще направи компютрите много по-бързи, но също и по-надеждни.

Лабораторията в Станфорд създава проекти, прототипи и тества малки оптични компоненти, които имат точно тази цел. Проектът им помогна да създадат идея за революционно ново устройство. То може да разделя различните дължини на светлинната вълна и да ги контролира по начин, който е бил невъзможен до този момент. Това позволява да се ускорят многократно сложните изчислителни задачи. Използването на светлина е не само по-ефикасно по отношение на производителност, но и по разход на енергия.

Частиците (фотоните) могат да пренасят и много повече информация. Това довежда и до идеята на някои учени за създаване на оптични безжични мрежи „LiFi”. Активната разработка на „светлинния компютър“ със сигурност ще преобърне нашите представи за компютърните технологии, ако се създаде според очакванията на учените.