Oculeve tear implant

Oculeve tear implant

Борбата със сухото око може да бъде наистина непрестанна, особено ако човек има хроничен проблем с това неприятно състояние. Ново решение може да измести капките за очите и да предложи по-ефективен начин за справяне със сухите очи.

Виж още: Как се създава авангардната електронна музика

Компанията Oculeve, която се поддържа от учени от Станфорд, създаде малък имплант, стимулиращ производството на сълзи с натискането на един бутон. Устройството все още няма име, но може да помогне на милиони пациенти по целия свят. То представлява малък невростимулатор, който създава малки импулсии, въздействащи върху слъзните жлези. Устройството се вгражда чрез инжекция или малък разрез под веждите или в носната кухина.

Компанияа е разработила дистанционно управление, което управлява действието на импланта. Чрез него може да се стартира стимулацията на произодство на сълзите. Текущата разработка се захранва чрез технология за индуктивно зареждане. Една трета от общата големина на импланта е запазена за вътрешната батерия, която има определен полезен капацитет. При изтощение тя може да бъде презаредена чрез безжично зарядно устройство. Не е ясно колко е времето за пълно зареждане, както и времето за автономна работа. Предвид големината на импланта, от около 1 сантиметър, вероятно ще говорим за няколко часа.

Oculeve в момента е в процедура за одобрение на своето устройство в САЩ. В бъдеще ще се търси пазарна реалиация и на териториите на Канада и Европейския съюз.