Не сме го очаквали наистина – автобусът, който се движи по специални ленти и минава над колите на пътя, беше само концепция. Виждахме го в компютърни рендери и концептуални снимки, но ето че той вече е реалност. Китай построи един такъв и започва да го тества по улиците на Цинхуандао.

Всъщност автобусът се казва TEB-1 и се движи няколко метра над земята, за да може под него да минават коли. По този начин идеята е градският транспорт да не задръства улиците и да предвижва пътниците по-бързо. TEB-1 за сега е ограничен по една единствена улица в рамките на 300 метра по нея, но ако тестът се окаже успешен, повече такива автобуси ще бъдат пуснати в експлоатация.

china-teb-1-bus-1При евентуален успех на концепцията, автобусите TEB биха се движели по всички главни улици и булеварди в Китай със скорост от 65 километра в час и ще могат да превозват до 1200 пътници. Конструирането на специални пътища за тях ще излезе на китайското правителство много по-малко пари, отколкото да се прокопават още метро станции или пък надземни влакови релси.

china-teb-1-bus-2